Som en dans

Text:

Den som ogillar färska snittblommor, lagom patinerade sekelskiftesvåningar i motljus, tyllkjolar och fräscha frukostar bör hålla sig så långt ifrån Mary Helen Bowers som möjligt. Den professionella ballerinan, fitnessgurun och grundaren av träningsprogrammet »Ballet Beautiful« överöser nämligen sina följare i sociala medier med den typen av präktiga bilder.

Det fungerar.

Amerikanen har på några år byggt upp en hängiven kundbas världen över bestående av supermodeller och yrkeskändisar men också vanliga dödliga som med Bowers böcker och videos till hjälp har börjat träna balett.

Även i Sverige våras det för vuxenbaletten. Medborgarskolan, Studiefrämjandet och Balettakademien är bara några exempel på arrangörer som erbjuder kurser för amatörer som vill lära sig att behärska en plié, pas de bourre eller någon annan klassisk balettrörelse.

– Man får känna sig graciös, lång och smal fast man inte är det och får dessutom hålla sig i en stång under tiden, bara en sån sak! säger Annicka Sigfridsson som är platschef på House of shapes, en träningsanläggning som erbjuder olika dansklasser.

Liksom Balettakademien, som uppger att nybörjare numera står i kö för att få börja på kurserna, märker de av en tydligt ökad efterfrågan på balett för vuxna. Annicka Sigfridsson tror att filmen »Black Swan« som kom för några år sedan – där skådespelerskan Natalie Portman porträtterade en avmagrad ballerina på gränsen till nervsammanbrott med sådan trovärdighet att hon belönades med en Oscar – hjälpte till att sparka igång det växande intresset.

– Många har dansat balett som barn och unga men slutat i tonåren. När man sedan är äldre är det svårt att hitta tillbaka, men hos oss får man chansen att dansa med andra vuxna utan att dela omklädningsrum med 12-åringar.

För personer som inte trivs i ett slamrigt gym eller upplever yoga som för andligt kan baletten vara en behaglig kompromiss. Övningarna är inte bara vackra utan bidrar också till en god hållning och såväl stora som små muskelgrupper tränas. Och sist men inte minst: Det går alldeles utmärkt att dansa balett utan rosa prinsesskläder och ett intresse för blomsterarrangemang.