Sov sött – och dyrt

Text:

En »säng« av det mer exklusiva slaget är i dag mer av en kompakt lägenhet än en madrass på ben. I-pod hållare, inbyggd tv, högtalare och datorer är standard. Bolagen påpekar att vi tillbringar en tredjedel av våra liv i sängen. Med en del av dagens ­supersängar är risken dock stor att andelen stiger kraftigt, till åtminstone två tredje­delar.

Tillverkarna har liksom morfat arbetsrum, vardagsrum, sovplats och medierum. Det är egentligen bara kylskåpet som fattas, men det är nog bara en tidsfråga. Det finns helt enkelt få skäl att kliva upp, vilket osökt får en att tänka på 80-talets topp­modell Linda Evangelista, som i sin ungdom sa att det krävdes en miljon dollar för att få henne att kliva ur sängen. Vilken säng sov hon i?

Beckhams sover (oklart om det är samtidigt dock) i Vi-Spring, Tom Cruise och Katie Holmes i Hästen. Madonna, ­Kylie Minogue och Oprah Winfrey i Savoir (dock inte tillsammans). Savoir är ett nytt tillskott på den svenska marknaden. Ursprungligen tillverkades sängarna exklusivt för hotell Savoy, först 1997 började de säljas på öppna marknaden.

Många producenter aspirerar på att sälja världens dyraste sängar. Vad man kommer fram till beror på vad man jämför med. Ingredienser som guld och ebenholts höjer värdet mer än tagelstråna i Hästen, men säger ganska lite om bekvämligheten. De som satsar på själva liggkomforten räknar gärna antalet timmar det tog att bygga sängen. En Savoir tar 60–120 timmar, en Hästen 140–160 timmar. Det är förstås ett sätt att tala om vilket noggrant hantverk som ligger bakom, men också ett sätt att motivera det höga priset, vi vet alla vad hantverkare kostar.

Vilken säng man sover bäst i är förstås en smaksak. När svenska Testfakta testar sängar i den mer modesta prisklassen 6 000–22 000 kronor vinner Eken, högprofilerade Dux kommer sist. Ikea får låga betyg på bäddmadrassen, men höga på resårbotten, som ju är den tunga investeringen. Lösningen kan vara att plocka ihop en egen kombo, dyr bäddmadrass – billig botten. Genom att undvika miljonsängen ser man ju till att komma ur sängen på morgonen också.

Fakta | Världens dyraste sängar

Några av världens dyraste sängar – som är sängar och inget annat (cirka-priser, de dyrare modellerna, dubbel­säng):

• Magniflex Platina: 500 000 kr
• Savoir Bed: 400 000 kr
• Hästen Vividus: 400 000 kr
• Vi-Spring Monarch: 300 000 kr

Några av världens dyraste sängar – med mer extrema egenskaper:
• Magnetic Floating Bed: 11 mkr
Hänger fritt i luften med hjälp av industrimagneter.

• Jado Style Steel Bed: 4,6 mkr
Täckt av 24 karat guld, med blueray-spelare etc.

• Parnian Furniture Bed: 1,5 mkr
Här är träarbetet i sängramen i fokus, men all it-utrustning ingår förstås.

Test-share