Stjärnan som valde diktaturen

Text: Lars Nylin

Bild: JUNG YEON-JE/scanpix

Han föddes i Japan, men han spelar VM för Nordkorea där han blivit landets fixstjärna. Jong Tae-Se har de senaste åren fascinerat och skakat om den östasiatiska toppfotbollen.

Jong Tae-Se växte upp i Nagoya och började sin karriär i skollaget. När han nått proffsligan J-League började tre nationer att rycka i honom.

Länge trodde Sydkorea att han skulle välja dem. Mytbildningen kring den unge Jong – han är i dag 25 år – sa att han hade sydkoreanska föräldrar. Men så var det inte. I den sydkoreanska upplagan av fotbollstidningen Four Four Two uppgav han våren 2008 att han hade nordkoreanskt ursprung.

Han startade även en blogg med namnet »Jag är Nordkoreas målskytt«. Senare samma år gjorde han sensation i de Östasiatiska mästerskapen och blev ett namn på export även utanför Japan och den koreanska halvön.

– Jag föddes nordkorean och gick i nordkoreansk skola (i Japan). Men jag är imponerad av hur de andra nordkoreanska spelarna välkomnade mig och hur de nordkoreanska myndigheterna behandlat mig.

När Jong motiverar sitt val av medborgarskap för engelska Guardian avslöjar han inga tvivel för egen del. Däremot kan man ana att han varit bekymrad över hur landslagskamraterna – och de ansvariga för laget – skulle reagera på en överraskande »import« från Japan.

Hans smeknamn är »inminui Rooney«, folkets Rooney – med anspelning på engelsmannen Wayne Rooney. Själv är Jong inte så imponerad av den referensen. Han säger till Guardian:

– Jag har inget emot att jämföras med Rooney, det är en ära, men min egen parameter är (Chelseas) Didier Drogba.«

Han vill till England.

– Jag hoppas göra ett mål per match i VM. Sedan vill jag spela i Premier League.

Varefter han avslöjar att han 2009 provspelade för en icke namngiven Premier League-klubb.

Expertisen i regionen tvivlar inte på att han kan lyckas i Europa. John Duerden, Asienexpert på Goal.com, skriver: »Olikt många asiatiska forwards är han en girig målskytt. När han får bollen tänker han bara på att han själv ska göra mål.«

Ingen har hittills lyckat få Jong att tala politik. Inte heller efter att Sydkorea anklagat Nordkorea för att i mars i år ha sänkt ett sydkoreanskt örlogsfartyg, då 46 sjömän omkom.

– Han är en person med ett nordkoreanskt medborgarskap, men hans karaktär är inte nordkoreansk, säger den sydkoreanske fotbollskrönikören Kim Du Young New York Times, som menar att han inte är nationalist.

Artikelskribenten kommenterar dock: »Jong, som har fotograferats med tårar rinnande nerför kinderna före landskamper, skulle kanske ifrågasätta det uttalandet …«