Svajig återkomst

Text:

Bild: cane-line

Hur känns kärlek egentligen? Som att gunga sin själ i en hammock, sjöng proggbandet Hansson de Wolfe United på sjuttio-talet – samma utemöbels storhetstid.

Härligt fridfullt, för några. Framkallar yrsel och illamående hos dem vars balanssinne inte klarar svingande ens i långsam hastighet.

Sommaren 2012 är hammocken som kärlekssymbol tillbaka. Den här gången i form av stora trämöbler, måttbeställda från brittiska trendsnickare. På soff-ryggen graveras själva frierit, eller namnen på dem som får gungan i present för att fira äktenskapet. Som kommer att vara för evigt får man hoppas – eller går att sandpappra bort – eftersom gåvan kostar en trettio, fyrtio tusen. Då kan man välja om man vill ha en s-formad gunga, så man kan sitta med ansiktena vända mot varandra, eller en träbänksmodell.

I trädgårdsvaruhusen står enklare trähammockar för den som inte vågar chansa. Även sjuttiotalets klassiska galon på stålrör börjar synas i trädgårdarna igen.

– Länge har vi använt trädgården som ett extra rum. Vi har sett mycket loungemöbler i konstrotting och de är kanske inte jättesnygga, de är möbler man tröttnar lite på. Hammocken är en naturlig följd. Den är väldigt skön. Man kan låsa den och sitta och dricka kaffe, eller släppa loss gunget och lägga sig ner, säger Viveka Ljungström, chefredaktör på Allt om Trädgård, som listade hammocken som en av årets trender.

Jättegungan passar också in i flera rådande trädgårdsideal. Den blir en amerikansk porch swing på de stora trädäcken, som svenska husägare byggt så många av de senaste åren att forumet familjeliv.se fyllts med trådar om hur höga grannens trä-trallar måste vara innan man kan anmäla anonymt till kommunen.

Hammocken funkar även i de nya, mer individuellt designade trädgårdarna, som får gräsmattan utbytt mot stenläggningar. En europeisk trend, som enligt Viveka Ljungström börjar synas i svenska villaområden.

– Urbana trädgårdar i England och Holland har inte plats med gräsmatta, utan prioriterar uteplatsen och lite växter. Det kommer vi att få se mer av här också.