Var god skölj

Text:

Bild: Elin Björklund

Den som lider av tandlossning, risig andedräkt och har en kvart, tjugo minuter över på morgonen behöver inte längre fundera över vad som ska göras. Åtminstone inte om man ska tro den mängd kändisar och hälsogurus som lovordar den flera hundra år gamla ayurveda-metoden »oil pulling«. Ett tillvägagångssätt som brukades före modern tandvård som tandborstar, tandtråd och tungskrapor, och som nu fått ett uppsving. Detta sker parallellt med de som hävdar att fluortandkräm är helt onödigt och till och med skadligt.

De devota menar att gurgla olja inte bara gör tänderna vitare och förbättrar andedräkten, den stora behållningen är att bakterier och gifter »dras ut« från tänder och tandkött. Oljan har till en början en rinnande konsistens, men allt efter att sköljandet pågår ska den tjockna till av de bakterier den samlar från saliv och tandkött, hävdar förespråkarna.

Vilken olja är då bäst lämpad? Enligt den ayurvediska metoden är det främst sesamolja som gäller, helst ekologisk och kallpressad. Trendigast är däremot kokosolja.

Med fördel utförs oljesköljandet på morgonen, innan man ätit något. Har man inte den där kvarten över på morgonen kan man skölja kring oljan samtidigt som man yogar, läser eller tar en dusch. Det viktiga är hur länge man gör det, mellan 15 och 20 minuter rekommenderas.

Är då oil pulling vetenskapligt förankrat? Inte direkt. Per Ramberg, övertandläkare och universitetslektor vid Göteborgs universitet, har aldrig hört talas om metoden. Han menar att man för att motverka tandlossning först ska få en ordentlig diagnos ställd och sedan lära sig att rengöra tänderna på rätt sätt, grundligt en gång om dygnet, framför allt utrymmet mellan tänderna.

Det har gjorts mindre amerikanska studier som bekräftar att olja har effekt på de orala bakterierna. Å andra sidan, att just skölja runt vilken vätska som helst i munnen bidrar ju till att avlägsna matrester och rengöra tänderna. Munskölj som innehållandes klorhexidin har fördelen att det förhindrar bakterier att fastna på tänderna även om det inte kan ersätta rengöring mellan tänderna, enligt Per Ramberg. Och det finns det inte några som helst bevis för att olja faktiskt gör.

Fakta | Om du ändå vill pröva olja, gör så här:

1. Ta ungefär en matsked olja i munnen och skölj runt i 15–20 minuter. Tiden är nyckeln till resultat.

2. Spotta ut oljan i en sophink, skölj sedan munnen med varmt vatten.

3. Borsta tänderna.