Vinnarskalle

Text:

Tävlingsinstinkten är en mäktig kraft hos människan. I »Jorden runt på 80 dagar« är upprinnelsen till resan ett vad.

Varför skulle man annars ge sig på ett sådant idiotprojekt?

Samma sak gäller i verkligheten. Det är ofta kapplöpningar som har fått människan att ta sig till nya platser. Anledningen till den första månturen var en outtalad tävling mellan USA och Sovjetunionen. Och när norrmannen Roald Amundsen nådde Sydpolen skedde det i skarp konkurrens med britten Robert Falcon Scott.

Kan man styra den tekniska utvecklingen genom att utlysa olika tävlingar? Det är den bärande tanken bakom The X Prize Foundation. Stiftelsen har utlyst priser på miljontals dollar för att lösa olika samhällsutmaningar: oljeberoende, utsläppshantering och sjukvård.

Deras senaste tävling är en våt teknikdröm för allt från läkare till trekkies: en trådlös, mobiltelefonstor liten manick som kan diagnosticera femton vanliga sjukdomar. Just ett sådant redskap fanns faktiskt i tv-serien »Star–Trek« och tävlingen har därför fått namnet »Tricorderpriset«.

Hur ska det gå till? Hur ska den se ut? Det får du bestämma själv – riktlinjerna är väldigt löst formulerade – men om du lyckas uppfylla målen väntar tio miljoner dollar.

Det kan låta som att The X Prize Foundation är en Silicon Valley-version av det skandinaviska världssamvetet, men bland belöningarna finns också 30 miljoner dollar till den som lyckas sätta en robot på månen. Uteblivna månlandningar kanske inte är ett av världens största problem för tillfället – men visst vore det kul om någon lyckades.

Lyckas någon då? Ja, priser har delats ut för osannolikt effektiva elbilar och för teknik som samlar upp tre gånger så mycket olja efter ett utsläpp.

Så Jules Verne-modellen gäller än. Den franske författaren hade ju en förmåga att låta fantasin gå först och få verkligheten att komma ikapp.

Fakta | Tre andra vinnande idéer i The X Prize Foundation 

1. En rymdfarkost med plats för tre personer som tar sig 100 kilometer ovanför jordens yta – Ansari.

2. En maskin som rensar upp oljespill till havs –  Wendy Schmidt Oil Cleanup.

3. En supereffektiv elbil som ska bidra till att bryta USA:s oljeberoende och bromsa effekterna av klimatförändringen – Progressive Insurance Automotive.