Anna Göransdotter-Höög

Text: Benny Karlsson

Natten mot söndagen den 3 november avled Anna Göransdotter-Höög efter en tids kamp mot cancern. Hon blev 42 år och lämnar efter sig make och två små barn. Vi är många som sörjer henne. Men vem var hon? Här ett vänporträtt av en tjej som hade så mycket kvar att ge.

Året är 2014: SM i friidrott på Iksus anläggning på universitetsområdet i Umeå. Jag ser Anna Göransdotter-Höög gå där med sin barnvagn och hälsa på ledare och deltagare.

Hon pratar med Susanna Kallur som ska göra comeback efter sin rehabilitering. Hon hejar på Odain Rose som snart ska bli svensk mästare på 100 meter. Hon går förbi alla tält som idrottsföreningarna satt upp vid sidan av och jag märker att hon känns igen. Det var ett tag sedan Anna själv var aktiv, men det märks att hon forfarande är en del av Familjen Friidrott. I början av 2000-talet hoppade hon tresteg i svenska landslaget. Som bäst blev det en silvermedalj på SM i Gävle år 2002. Hennes »pers« är 13.28 vilket placerar henne strax under tio-bästa-listan i Sverige genom tiderna, men det är gott så. De allra flesta får vara glada över sina distriktsmästerskap och kvalar inte ens in till SM. Anna tillhörde alltså eliten i friidrott.

Brännboll är också något som Anna har ägnat sig åt med liv och lust på ängarna kring campus i Umeå. Hon har alltid varit med i topplagen som gått till kvartsfinal eller semi och jag tror nog att hon även  har vunnit några gånger. Vinnarinstinkten  märktes redan första gången vi jobbade ihop. Reklambyrån där jag jobbade hade fått uppdraget att vara reklambyrå i samband med en stor kommunal företagsgala och när hon kom in på byrån sa hon:

– Kul att få jobba med er! Jag har just kommit hem från USA där jag lärt mig allt om sponsring så nu blir det åka av.

Vi hade aldrig träffat Anna tidigare men blev snabbt bekanta med den nya strategen på Umeå kommuns näringslivsservice. Genast fick man känslan av att vara uttagen till det vinnande laget, samarbetet gick smidigt och företagsgalan (Umegalan) blev en formidabel succé. Ja, det är den än i dag.

Alla som har haft med Anna Göransdotter-Höög att göra kan intyga att det aldrig stod stilla när hon satte i gång med sina projekt.

Under sin tid på Umeå kommuns näringslivsservice såg Anna till att bilda en ny organisation för hotellen och besöksnäringen som blev Visit Umeå. Samtidigt var hon aktiv vid tillkomsten av Umeå kommuns nya profilering och slogan: »Umeå. Vill mer.«

Denna slogan kunde mycket väl gälla Anna själv, som vid det laget hellre ville jobba mer »hands-on« i det privata näringslivet. Hon var som klippt och skuren för nästa uppdrag: Att bli operativt ansvarig hos Umeås mest expansiva entreprenör: Balticgruppen. Med två restauranger, kulturhuset Väven, Stora hotellet och nya hotellet U&me under konstruktion. Hur orkade hon med allt? Åter igen. De som haft att göra med Anna vittnar om hennes särdeles väl utvecklade förmåga att dela med sig av sin entusiasm – vi ska klara
av ’et!

År 2017 var vår trestegshoppare redo för nästa skutt när hon erbjöds jobbet som vice vd på Norrlandsoperan. Som jag kände henne var väl Anna Göransdotter-Höög inte någon större vän vare sig av Puccini, Verdi eller Vivaldi men det var nog inte det som efterfrågades. Norrlandsoperan hade problem. Här behövdes en kreativ organisatör som kunde få styrsel i verksamheten. Restaurangen hade länge saknat restauratör och skulle byggas om. Inriktningen för hela verksamheten var spretig. Skulle det vara opera och symfoniorkester eller ett kulturhus för alla åldrar?

Anna tog tag i röran med hårda nypor och genomförde en nödvändig omorganisation. I samband med det utsågs hon till vd.

Samtidigt drabbades  hon av cancern som till slut blev övermäktig.

Anna Göransdotter-Höög lämnar efter sig make och två små barn. Hennes arbetskamrater och vänner sörjer henne djupt.

Allt för tidigt rycktes hon ifrån oss.

Benny Karlsson

Vän och krönikör på Västerbottens-Kuriren