Bo Håkansson

Text: Torbjörn Hallgren

Bild: Stefan Lindblom/TT

På hans dödsannons lyfter en rymdfärja mot det okända. Bo Håkansson kunde med stor sannolikhet nämna delarna på en sådan rymdfärja. Inte bara för att rymdfärder fascinerade honom, utan även för att pålästhet var något han var känd för. Han beställde till exempel haveriutredningen av en rymdfärjekatastrof för att han ville veta vad som hade gått fel. Hans nyfikenhet och noggrannhet – ofta tog han sitt nätverk till hjälp när han ville sätta sig in i något – var framför allt till stor nytta inför viktiga beslut i hans verksamheter. Och kunskapen betalade sig. Vid sin hastiga bortgång ansågs Bo Håkansson vara en av de tyngsta affärsmännen i Skåne.

Hans fallenhet för affärer visade sig redan som barn, när han plockade och sålde körsbär från familjens trädgård. I en intervju i Sydsvenskan berättade han dock att affärer inte uppskattades i barndomshemmet. Att vara företagare fanns inte som alternativ, tyckte hans adoptivföräldrar. I samma intervju berättade han att en likadan inställning i stort sett gällde även när han studerade ekonomi i Lund. Trots det var det inom företagsvärlden han fann sitt kall och sin passion, efter att ha slagit drömmen om stridspilot ur hågen.

Hans första företag hade kontorsadress Seved i Malmö. HM Konsult gav ekonomisk rådgivning, ombildades till Aktiv Skattekonsult och såldes efter några år.

Under den tidiga karriären undervisade han bland annat i skattekurser, vilket ledde till böcker i ämnet. Hans förmåga att ha kontroll på vad han pratade om, och vara påläst, var påtaglig även i unga år.

Han gifte sig hösten 1969, fick en dotter, gifte om sig efter skilsmässan och fick ytterligare två barn. Men det privata var han noga med att hålla för sig själv.

Karriären var inte spikrak. Men som affärsman var Bo Håkansson envis och gillade att satsa på udda saker. Han fick bland annat lämna posten som vd för sitt egenstartade bolag Active tidigt nittiotal, kom tillbaka som ägare och vd våren 1993, men då till ett tomt och utdömt bolag. Det fanns inte ens pengar att köpa kakor till fikarummet.

Han berättade då att alla runtom honom, inklusive banker, gav honom rådet att begära Active i konkurs. I stället för att göra det åkte han hem, låg 19 timmar i sträck i en soffa och tänkte på bolagets eventuella möjligheter, steg upp och bestämde sig för att fortsätta.

Bo Håkansson beskrev i efterhand den pressade tiden hösten 1993 som en av de mest spännande perioderna i hans liv. Han jobbade intensivt dagligen, och i den första öppenhjärtiga intervjun om händelserna beskrev han det som att han »sköt upp alla möten och såg till att vara på resande fot« när folk sökte honom, för att bara ägna sig åt att rädda företaget. Actives resultat, omdöpt till Active Biotech 1998, steg sedan under nittiotalet långt bortom rimliga förväntningar.

Som entreprenör och ägare var han involverad i flera företag, bland andra Peltor, Helikopter-service, Nederman, Wihlborgs och Genovis.

Vid sin bortgång hade han genom sitt holdingbolag innehav i Hansa Medical, Exini och Prostalund. Gemensamt för alla tre är att de är verksamma inom hälsa, en affärsnisch Bo Håkansson var expert inom. Han inledde samarbete med medicinforskare redan i mitten av åttiotalet.

Bo Håkansson var också ordförande för Malmö Börssällskap, och lyckades i den rollen locka både Bill Clinton och Tony Blair som föreläsare till Malmö.

För unga företagare i Skåne fungerade han under 2000-talet som mentor och inspiratör. Han bjöd in entreprenörer för att, i begränsade sällskap, hålla energiska föreläsningar för att inspirera.

Bo Håkansson föredrog action framför stillsamma aktiviteter. Ordet »active«, som återkom i flera av hans företag, stämde in på honom även som privatperson: han sprang, spelade korphockey, åkte motocross och cyklade i skogen.