Mats Rådberg

Text: Tobias Wendeler

Bild: TT

Sveriges kung av countrymusik, Mats Rådberg, har gått ur tiden. Han berörde lyssnarna med sin country, som trots sina rötter i Söderns Amerika samtidigt hade något genuint svenskt över sig. Han lämnar efter sig en lång, framgångsrik karriär, och allt började med en stenkaka på 60-talet.

Som liten grabb såg Mats mycket upp till sin fem år äldre bror, Anders. Han följde idolen hack i häl, gick i samma skolor som brorsan och lyssnade med stora öron på allt som Anders upptäckte i musikväg. En av deras farbröder ägde en mini-LP, en så kallad stenkaka, med Hank Williams, som vid första lyssningen fick Anders puls att slå snabbare.

Storebror sökte sig vidare inom Bluegrassgenren, och upptäckte flertalet artister från Nashville. Anders ville göra samma sak i Sverige, och när han på 60-talet började jamma ihop med några klasskompisar fick lillebror Mats följa med. När den yngre broderns blyghet släppte upptäckte gruppen att Mats hade en bra sångröst – och vips så hade det nybildade bandet Rank Strangers en sångare. 1971 bytte bandet namn till Rankarna, kompisgänget och vapendragarna som Rådberg skulle samarbeta med under större delen av sin karriär, hela fem decennier.

Mats Rådberg var en pionjär inom den svenska countryn, den förste och störste svenska countrystjärnan, åratal innan Jill Johnson ens var född. För den breda massan är han mest känd för låten Peta in en pinne i brasan (som gick varm på svensk radio 1983) samt Det är inte lätt att va’ ödmjuk. Men långt före det fick han en hit i och med singeln In the early morning rain, som låg på topp-tio-listan i hela 16 veckor 1971. Där och då kom genombrottet, som inte bara blev en guldskiva utan även en dörröppnare för andra band, som exempelvis Örebrobaserade Country Road. Det blev flera hits under åren; Mats Rådberg släppte även soloskivor från vilka ett flertal låtar hamnade på Svensktoppen – vissa av dem på första plats. Det blev ringar på vattnet: Rankarna drog stor publik på sina konserter. De fick speltid i olika tv-program, vilket allt sammanlagt bidrog till att svensk countrymusik överlag fick ett uppsving.

Mats Rådberg gjorde mycket för countryn i Sverige även som grundare av Scandinavian country music festival i Furuvik, som växte och lockade stora amerikanska namn. Men trots de internationella stjärnorna drog ingen mer publik än Mats Rådberg & Rankarna, när de traditionsenligt äntrade scenen för att avrunda lördagskvällen. Tusentals personer var där för Mats Rådbergs skull, detta var en plats där han var kung.

När jag pratar med några av hans bandmedlemmar så beskriver de Mats i varma ordalag, som enormt solidarisk. Även om han stod längst fram i rampljuset så var det viktigt för honom att vara med och bära instrument och högtalare, och det var ingen tvekan om att gaget skulle delas lika mellan alla medlemmar i bandet. Han beskrivs också som en underhållare, en riktig entertainer ut i fingerspetsarna, med en speciell känsla för publikkontakt. En öppen och hjärtlig artist utan divalater som tog sig tid att möta och prata med fansen efteråt. En man med integritet och en formidabel sångare. När jag frågar dem vad de tror att Mats var mest stolt över, så är svaret: det de åstadkom tillsammans. Den fina sammanhållningen i Rankarna, att de fick flera hits och inte minst deras spelningar och utmärkelser i USA, countryns ursprungsland.

Brodern Anders minns det fortfarande tydligt:

– När vi fick pris som bästa countrygrupp i Skandinavien fick vi åka till Fort Worth i Texas och spela i en direktsänd tv-show. Vi fick spela tre låtar på prime time – efter oss avslutade Tom Jones. Det var en ljummen Texaskväll, det var magiskt.

Mats Rådberg gick bort i sviterna av den cancer han fick besked om i september i fjol. Den 12 juni i år släpptes singeln Apokalypsens hästar, en av sex nya låtar som han trots sjukdomen spelade in i höstas. Totalt gjorde Mats Rådberg cirka 40 album under sin karriär.

Tobias Wendeler

Musiker