Zannah Hultén fick röster att gnistra

Text: Olof Brundin

Bild: TV4

De flesta finmekaniker känner sina instrument.  Det svala rostfria handtaget, den vassa eggen, den fint slipade skruvmejseln. Zannah Hultén vare sig såg eller kände.

Zannah Hultén lyssnade.

Artisten, sångpedagogen och musikproducenten Zannah Hultén har gått bort. För bara någon månad sedan satt hon med i juryn för TV4-succén »Stjärnornas stjärna«. Ett sällsynt passande namn på ett program där en av de medverkande har coachat stora delar av den svenska artisteliten, vässat och räddat deras förlorade röster.

Bland de artister och musikgrupper hon hjälpt genom åren hittar vi superstjärnor som Ola Salo, Robyn, Orup, Titiyo, Veronica Maggio, Zara Larsson, Icona Pop och Red Hot Chili Peppers. Dessutom hjälpte hon hesa eller kraxande ståuppartister att återfå möjligheten att uppträda.

På Instagram minns Zannah Hulténs dotter Iman sin mamma:  »De som känner oss vet att vi är mer än mor och dotter och bästa vänner. Vi är själsfränder genom alla universum. Hennes hjärta är mitt och mitt hjärta är hennes. För alltid. Jag skriver bara det här för jag vet att folk behöver veta det ...«

Träffade man Iman tillsammans med hennes mamma, slogs man genast av deras kärlek till den förtjusande yorkshireterriern »Seven« som följde varenda steg de tar. Vid ett möte med Nöjesguiden var Zannah tydlig:

»Det här är en tuff bransch och det är verkligen inte alltid kul om man är tjej och inte riktigt bestämt sig för vad man vill, då är det lätt att bli en produkt. Men Iman har sitt eget, hon vet precis vad hon vill.«

Varje minut med henne var ljus.

Iman skulle helt enkelt bli artist. Redan i nioårsåldern skrevs första låten, men hon har kallat sig själv sångerska sedan hon var fem. I sena tonåren insåg Iman att det inte fanns något annat för henne.

Zannah Hulténs jurykamrat i »Stjärnornas stjärna«, musikskribenten Jan Gradvall, sammanfattar sina minnen av en ytterst älskad kamrat: »Orkar egentligen inte skriva något, men frågor börjar strömma in ...  Varje minut med henne var ljus. Detta är bland det roligaste jag gjort.«

Redan som ung flicka inledde Zannah Hultén sin karriär med att turnera som sångerska och artist. Hennes pappa var tandteknikern Olle Hultén, som drev bolag i både Sverige och utomlands och som var ytterst noga med att dottern skulle få en rejäl utbildning. Med dopnamnet Marie Suzanne i passet packade hon väskan och reste till USA och inledde sina studier.

Jag älskar att få lov att tända gnistan, att ge verktyg för sångaren, artisten att kunna hitta sitt eget unika uttryck, sin röst!

Hon gick på det förnäma Berklee college of music i Boston, men fick som elev hos den svenska sångpedagogikens grande dame,  Ebba Nilsdotter på Östermalm också en privat skolning i stämbandens mirakel. Utanpå detta hade hon tagit en master of fine arts (MFA) på Musikhögskolan i Stockholm.

Zannah Hultén fick god utdelning på sina gedigna kunskaper och sitt vinnande sätt. Bland annat grundade hon »Song Academy« i Stockholm. Så här beskrev hon själv bakgrunden till detta: »Jag älskar att få lov att tända gnistan, att ge verktyg för sångaren, artisten att kunna hitta sitt eget unika uttryck, sin röst! The vocal core technique – är en  teknik som ger dig som artist och sångare det verktyg som gör att din röst klarar av alla de påfrestningar som det innebär att  vara på toppen.«

2002 bidrog hon som röstcoach i programmet »Popstars« och medverkade senare också i SVT-produktionen »Jakten på Julia« tillsammans med Morgan Alling. Hon räddade röster och coachade ensemblen i Björn&Bennys musikal »Mamma Mia« på Cirkus och satt i juryn för »Lilla melodifestivalen« 2009.

Ett av hennes mest spektakulära uppdrag var att agera röstfixare och pensla stämbanden på den kinesiska världsartisten Wei Wei inför och under de Olympiska spelen i Peking 2008.

Zannah Hultén blev 62 år.

Olof Brundin, journalist