Anton Säll: Alla i riksdagen verkar missnöjda – utom talmannen

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

2020-talets första partiledardebatt är förbi och mycket är som vanligt i plenisalen.

Stefan Löfven har sin röda slips och pratar om samhällsbygget. Sverigedemokraterna är missnöjda med regeringen. Regeringen är missnöjda med oppositionen. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna är missnöjda med välfärdspengarna. Liberalerna är missnöjda med kärnkraftspolitiken, Centerpartiet är inte särskilt missnöjda alls och missnöjdast av alla är Ulf Kristersson som vill ha ett extraval.

Dessutom är han förkyld.

Den enda som verkar nöjd är talmannen. Han har fått in flera skolklasser och en grupp utländska diplomater på läktaren som sitter och lyssnar på debatten.

I höstas bråkade partierna om Arbetsförmedlingen. Nu handlar det om välfärdspengar.

Tisdagens välfärdsbudgivning som startades av Moderaterna hade fortsatt under onsdagsmorgonen. Vänsterpartiet vill liksom Moderaterna ha mer pengar in i en extrabudget. KD säger samma sak. Beloppen varierar, Ulf Kristersson pratar om 3,6 miljarder medan Jonas Sjöstedt pratar om att det krävs 10 miljarder.

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Bara centerpartister kan vara nöjd med dagens politik

Stefan Löfven blir arg på Jonas Sjöstedt för att han vill förhandla med M och KD om pengar till välfärden. Det krävs mycket mer än tre miljarder, säger han. Men tydligare än så kring hur mycket pengar det handlar om vill han inte vara.

Den snuvige moderatledaren hamnar i den debatt med centerpartiets Anders W Jonsson.. Hela replikskiftet handlar om vem av dem som egentligen gjorde fel i samband med att januariavtalet slöts. Konsensus nås inte.

En av skolklasserna på läktaren packar ihop sina prylar och smyger ut. Hälften av diplomaterna har också stuckit innan debatten hunnit halvvägs.

Utanför kammaren dricker Ulf Kristersson ett glas vatten innan han upprepar kravet på extraval. KD vill också fälla regeringen, men vänsterledaren Sjöstedt är mer skeptisk.

Till reporterklungan utanför kammaren upprepar Jonas Sjöstedt kravet på välfärdsmiljonerna och på att regeringen inte går fram med några av punkterna i avtalet som Vänsterpartiet säger nej till. Om regeringen lägger fram ett förslag på marknadshyror så kommer vi fälla regeringen, säger han igen.

Stefan Löfven lovar efter partiledardebatten att det kommer bli mer pengar till kommuner och regionerna, men vill fortfarande inte säga hur mycket pengar det handlar om. Det ska man svara på efter att man pratat med kommunerna och regionerna. Otillräckliga besked, menar vänsterledaren.

Foaljén töms på folk. Showen är över. Den enda som är kvar är liberalernas Roger Haddad som ska prata skola i kammaren om en stund och lika gärna kan sitta kvar i närheten.

I morgon torsdag möts finansutskottet för att diskutera Moderaternas förslag till en extrabudget. Då rullar showen vidare.

LÄS OCKSÅ: Fokus erfar: Jan Björklund blir ny ambassadör i Rom

Text:

Toppbild: TT