Ersätt centerloggan med Annie Lööf

Centern ska riskera allt genom att byta logotyp. Kanske borde partiet bara ersätta logotypen med Annie Lööf.

Text:

Det finns några saker partier brukar göra när man känner att det är dags att vitalisera kärntrupperna igen.

Det går helt okej för Centerpartiet nuförtiden. Opinionssiffrorna går sakta men säkert åt rätt håll och Annie Lööf har under de senaste åtta månaderna lyckats skramla ihop närmare 400 000 visningar på sin Youtubekanal. Om hon inte hörs i TV, tidningsintervjuer eller radio så hörs hon på sociala medier där hon upprepar sitt mantra. Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna göra sig icke besvär, vi är ett mittenparti som finns i mitten och tar ansvar, säger hon.

Men det entusiastiska mittenpartiet känner sig ändå inte nöjda. Mycket vill ha mer, så därför tänker partiet göra det mest riskabla ett parti kan göra förutom att byta partiledare.

En ny logotyp ska presenteras.

Utöver logotypen ska lite ny politik och nya strategier också klubbas, men framför allt kommer fokus som vanligt att hamna på den grafiska profilen. Det låter kanske som en liten sak, men det är det inte.

Liberalerna har fortfarande inte hämtat sig efter att man ersatte sin gamla folkpartistiska logotyp med en blå penis. Moderaterna gjorde en stor sak av att bryta med Reinfeldts arv när man lämnade både Nya moderaterna och serifferna bakom sig och återgick till en variant av den som användes under Gösta Bohmans tid.

Centerpartiet har i dag en svag logotyp. i ett blad som växer från punkten över i:et i ”Centarpartiet” står det ”Närodlad politik”, talepunkten som på ett närmast irriterande sätt bakades in i nästan all Annie Lööfsk kommunikation under lång tid. Fyrklövern finns kvar i kommunikationen, men den är inte central längre.

Den nya loggan ska symbolisera modernitet för en modern väljargrupp. De flesta som röstar på centerpartiet är liberala storstadsmänniskor som ogillar Sverigedemokraterna, men eftersom de allra flesta aktiva i partiet fortfarande är grundade i LRF-myllan måste det gröna jordbruksperspektivet ändå lysa igenom. På förtroenderådet ska loggan presenteras. Eftersom Centerpartiet är besatta av att hålla en god stämning kommer troligtvis ingen att kritisera logotypen utåt. Alla älskar Annie Lööf, och Annie Lööfs ord i partiet är lag.

Hittills har det dessutom funkat. Det smartaste partiet skulle kunna göra hade kanske varit att helt strunta i logotyper och i stället ersätta alla grafiska element med en bild på Annie Lööf. Det om något vore framtidsinriktat, modernt och tydligt. Annie Lööf är i stor utsträckning redan i dag partiet för många, så kommer det fortsätta vara tills den dag hon känner sig färdig.

Text: