Löfvens kompromissförslag nobbas

Text:

Bild: TT

På söndagen kom kompromissförslaget från Löfven och Lööf. Men Nooshi Dadgostar ger kalla handen till statsministern.

På presskonferensen är Stefan Löfven arg på hur andra partier agerat.

– Att i det här läget försätta Sverige i en svår politisk kris är inte vad vårt land behöver. Det är inte vad personalen i hälso- och sjukvården som slitit under mycket lång tid behöver, säger han.

Det var en regeringskris som vissa till vänster såg på två och ett halvt års avstånd men som Socialdemokraterna och samarbetspartierna inte trott på. Vänstern har gång på gång hotat att fälla regeringen går vidare med förslaget om friare hyressättning på nyproducerade lägenheter. Socialdemokraterna har gång på gång mässat att det inte finns något förslag på bordet, bara en utredning, medan Centerpartiet sagt att avtal är till för att hållas.

– Om parterna på bostadsmarknaden når en överenskommelse om hur hyresmodellen i nyproduktion ska regeringen lägga förslag enligt parternas överenskommelse, säger Stefan Löfven på pressträffen.

Om inte parterna kommer överens kommer ett förslag enligt remissinstanserna att läggas.

Blixinkallade pressträffar med statsministern har det senaste året varit kopplade till pandemifrågorna, men nu handlar det om en potentiell regeringskris. I morgon måndag kan han och regeringen röstas bort från regeringsmakten. Det börjar brinna i knutarna, både för regeringen och för Januariavtalet.

Lösningen är enligt Stefan Löfven ett svar på kraven från Vänsterpartiet. Annie Lööf pratar om en ”ohelig koalition” och ett agerande som kan leda till osäkerhet och oreda.

– Handling utan ansvar, säger Annie Lööf.

I sak är ju de flesta partierNA i riksdagen överens om att gå fram med förslaget. Moderaterna och Kristdemokraterna har lovat att rösta för att avsätta Stefan Löfven vid den planerade misstroendeomröstningen på måndagen, men tycker egentligen att förslagen i utredningen om hyror i nyproduktion är bra. Socialdemokraternas linje att det inte finns något förslag men att de förslag som trots allt ändå finns bara berör ett fåtal personer och inte någon av landets tre miljoner hyresgäster berörs har inte varit helt enkel att driva trots att Hyresgästföreningen och Kommunals ordförande Tobias Baudin varnat för en regeringskris mitt i en pandemi. Socialdemokraterna gillar det inte, men man går fram med förslaget motvilligt.

Men det spelar mindre roll. Misstroendet är väckt och bollen hade landat hos centerledaren Annie Lööf.

På presskonferensen tillsammans med statsministern såg båda partiledarna sammanbitna ut. I Svenska Dagbladet har röster inom socialdemokratin talat om att Löfvens allians med Lööf är ”ett långsiktigt projekt” men också att han missbedömt Nooshi Dadgostar. Centerpartiet har försökt ta en tillbakalutad position i debatten, men den har förskjutits till att mer och mer handla om partiets position i det politiska landskapet. De vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna, vilket alternativ har man då annat än att backa? menar kritikerna till vänstern. Från centerhåll avfärdas detta. Ett avtal är ett avtal, menar man.

Nu presenteras en kompromiss som ska blidka Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar. Hon är inte ovan vid sakfrågan, hon har drivit hyresfrågor både kommunalt och som utredare, vilket Fokus skrev om redan förra året. Hon är påläst, stridbar och debattlysten. Precis som på arbetsmarknaden ska parterna få förhandla, enligt Stefan Löfven. Man har till och med första september på sig. Men frågan är om Vänsterpartiet nappar. Av allt att döma verkar det tveksamt. På Twitter skriver Nooshi Dadgostar att det är bra med förhandlingar, men att processen blir en ”förhandling under hot där hyresgästerna förlorar”. Hon kräver att regeringen och januaripartierna stryker punkt 44 i januariavtalet.

Hittills har hon visat sig beredd till strid. I hennes krav fanns visserligen ett krav på att parterna skulle få sätta sig ner och förhandla, men det fanns också ett krav om att utredningen som presenterades förra veckan skulle kastas i papperskorgen. Annie Lööf och Stefan Löfven är båda tydliga med att det inte kommer att hända. Utredningen kommer inte kastas i papperskorgen, säger partiledarna.

”Vi håller vad vi lovat svenska folket. Vi sviker inte Sveriges hyresgäster. Vi har hela tiden sagt att det inte kan ske förhandlingar utifrån lagförslaget. Låt parterna förhandla utan hot”, skriver Nooshi Dadgostar på Twitter.

– Nu är vi på väg mot ett misstroende, säger Nooshi Dadgostar till Sveriges radio.

Misstroendeomröstningen ser fortfarande ut att bli svår för regeringen.

– Som det ser ut nu har vi inte fått förtroende för statsministern, säger Nooshi Dadgostar.