Moderaterna vill fördubbla polisens kameror

Moderaterna vill fördubbla antalet poliskameror till 5 000 under de kommande åren.

Text: Anja Haglund / Johanna Ekström / TT

Bild: TT

– Vi vill massivt öka kameraövervakningen, säger statsminister Ulf Kristersson.

Kamerabevakning beskrivs som ett centralt verktyg för att förebygga och bekämpa brott.

Nu vill Moderaterna dubblera antalet poliskameror från 2 500 i slutet av det här året, till 5 000 under de kommande åren.

– Vi vet att där det finns kameror begås det inte brott, eller minskar åtminstone betydligt, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Den tekniska förmågan hos polisen kopplat till kamerabevakning ska också stärkas. Bland annat ska polisen utveckla teknik för att komma åt andras kameror, exempelvis hos Trafikverket och Tullverket.

En kamerasamordnare ska också inrättas, för att stödja och driva på myndigheter, kommuner och regioner i deras arbete med ökad kameraförmåga.

Visitationszoner

I sitt tal i Almedalen i Visby, inför 3 500 personer i publiken, lyfter Ulf Kristersson allt som regeringen gör för att bekämpa den grova kriminaliteten, bland annat visitationszonerna.

Han framhåller att oppositionen röstade nej i riksdagen, men att de boende i Hageby i Norrköping gillade beslutet.

– De sade så här, och jag ska citera: ”De som är kritiska kanske inte bor i dessa områden, men de skulle nog ändra sig om de visste hur det är”.

Regeringen har även gett polisen möjlighet att avlyssna gängen i förebyggande syfte, och porta kriminella från vissa områden.

– Nu på måndag blir det möjligt att vräka kriminella familjer, som är farliga för sina grannar. Till hösten får polisen ta lyxprylarna direkt från de kriminella gängen, säger Kristersson.

Ny socialtjänstlag

Nästa vecka presenterar regeringen en helt ny socialtjänstlag, som enligt statsministern innebär den största reformeringen av svensk socialpolitik på 40 år.

I december rivs också sekretessen så att polisen, skolan och socialtjänsten kan tala öppet med varandra om barn som är på glid.

– Barn får helt enkelt inte uppfostras rakt in i kriminalitet, för då kommer samhället att gripa in, säger Kristersson.

Statsministern hävdar samtidigt att oppositionen är oenig i "nästan alla" stora frågor.

– Men en enda sak är de faktiskt överens om: att invandringen till Sverige ska öka igen. Där vet de vad de vill. Låt dem inte pröva!

***