SCB: Coronaeffekt har avtagit för S – tappar väljare till M och V

Text:

Bild: TT

Dagens undersökning från Statistiska Centralbyrån, SCB, visar också att Liberalerna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag. Miljöpartiet skulle däremot sitta kvar i riksdagen.

Under coronavåren 2020 hade S en snabb uppgång i opinionen. Regeringen och Stefan Löfven stärktes i samband med coronautbrottet, då de politiska meningsskillnaderna under en tid tonades ned.

Den uppgången i stödet har nu brutits, men värt att notera är att S gör sin största förlust (1,4 procentenheter) till gruppen som svarar ”Vet ej” på vilket parti de skulle rösta på.  Men de förlorar lika mycket till både höger och vänster, de tappar -1,2 procentenheter till både M och V.

Centerpartiet ökar något jämfört med i maj. Det följer på partiledaren Annie Lööfs återkomst efter att ha varit föräldraledig sedan senhösten 2019.

På vinnarsidan finns också SD som ökar 0,5 procentenheter sedan i maj. Och Vänsterpartiet som befäster sin ställning som fjärde största parti.

Nyamko Sabuni har mycket att fundera på under 2021. Partiet ligger under riksdagsspärren enligt SCB. FOTO: TT

Mest bekymmersamma är naturligtvis SCB-mätningen för Liberalerna som fortsätter nedåt i opinionen. Partiet närmar sig nu den siffran de själva betraktar som sina mest pålitliga kärnväljare på två procent.

En allsvensk klubb som bara förlorar och hotas av nedflyttning tar till knepet att byta tränare. Sådant händer i politiken också, men den tiden är utmätt.

Miljöpartiets skifte av språkrör i slutet av januari nästa år är att beteckna som sista chansen för ett byte inför valet.

Att byta nära inpå ett val kan vara kostsamt på valdagen. Centerpartiet gjorde det bara några månader innan valet 1998, då Lennart Daléus fick ersätta Olof Johansson. Valresultatet då blev partiets sämsta någonsin.

Däremot finns det andra sätt att försöka lyfta fram personer som man tror kan ändra bilden av partiet. Skräcken att hamna utanför riksdagen kan säker ge en debatt i Liberalerna om partiledaren Nyamko Sabuni. Men redan nu hörs röster internt för ett skifte på partisekreterarposten.

Juno Blom har inte varit den tillgång för partiet som många räknat med. Och hon hade när hon valdes väldigt kort erfarenhet från politiken.

***

November-undersökningen (maj-mätningen inom parantes)

Socialdemokraterna: 29,4 procent (33,7)

Moderaterna:  22,1 (20,1)

Sverigedemokraterna:   17,6 (17,1)

Vänsterpartiet: 9,3   (8,2)

Centerpartiet:  7,6  (6,0)

Kristdemokraterna: 5,4  (6,4)

Miljöpartiet: 4,2 (4,1)

Liberalerna:  3,0 (3,3)

Övriga partier:  1,5  (1,1)