Amning och alkohol

Text: Lisa Bergman

Idag rapporterar Ekot att Sveriges barnmorskor upprörs över Livsmedelsverket nya riktlinjer för amning och alkohol.

I alla år har barnmorskor talat om för mammor »att alkoholen går rakt ut i bröstmjölken som du sedan ger till ditt barn«. När jag för första gången väntade barn liknade min barnmorska det vid att mata barnet med sprit i nappflaska. Och det är klart att alkoholen går ut i bröstmjölken - den transporteras som bekant genom vävnader rakt ut i blodet och ger därför berusningseffekt snabbt. Men hur mycket är det då? Rimligen kan det inte vara mycket mer än det som hamnar i blodet - promillehalter i nivå med filmjölk eller något. Det är väl det som föranleder Livsmedelsverket att sluta fara med osanningar om att amning+alkohol kan vara skadligt för barnet.

Jag har två saker att säga: För det första, sluta med överförmyndarfasoner där man mer eller mindre överdriver risker för att få folk att uppföra sig på ett visst sätt - svenskar ska väl också klara av att fatta rationella beslut utifrån pålitlig information. För det andra: det är väl helt självklart att folk med spädbarn inte ska dricka sig berusade! Men det gäller för sjutton lika mycket mamma som pappa - och om man ammar eller inte är helt ovidkommande.

Det kommer alltid att finnas tragiska exempel på folk som dricker för mycket med barn i närheten, men de problemen lär man inte komma åt med gammeldags skrock om alkohol i bröstmjölken. Så det så.

Spana för övrigt in det stora reportage om amning som Fokus gjorde för två år sedan.