Debatt under bältet

Text:

Tillbaka lätt skärrad från ett seminarium med titeln »Finns det plats för klimatskeptiker?«.

Arrangörer var Studieförbundet vuxenskolan och gröna tankesmedjan FORES. Maggie Thauersköld Crusell, som driver Sveriges största klimatblogg The Climate Scam, representerade de så kallade skeptikerna, de som inte tror att människan ligger bakom klimatförändringarna. Bland övriga deltagare märktes bland andra Jakop Dalunde, språkrör för Grön ungdom.

Som upplagt för hetsig debatt, alltså.

Men det var inte debatten mellan paneldeltagarna på scen som gjorde att jag lämnade seminariet med en känsla av obehag.

Det var publiken.

Den var stor och bestod nästan uteslutande av manliga klimatskeptiker i övre medelåldern som flera gånger hånskrattade åt sina meningsmotståndare på scenen. Varför? Någon gjorde misstaget att nämna ordet »IPCC«, FN:s klimatpanel, vilket framkallade stor munterhet i församlingen. Likaså luftade personer i publiken konspirationsteoretiska tankar om den så kallade »medieeliten«, som anklagades för att driva klimatopinion utan att bry sig om vad »vanligt folk« tycker.

Inte förrän Maggie Thauersköld uppmanade till en sansad debatt utan hånskratt och påhopp lugnade sig de mest högljudda och stämningen blev någorlunda civiliserad.

När jag frågade Maggie Thauersköld vilka hennes meningsfränder, de så kallade klimatskeptikerna i Stockholmsinitiativet egentligen är,  svarade hon att de är både män och kvinnor i alla åldrar och med olika bakgrund.

Det rimmar illa med mitt eget intryck från dagens debatt. Sällan har jag sett en så homogen skara människor som med gemensamma härskartekniker försöker göra ner motståndarna.

Alltså exakt samma sak som de anklagar den så kallade forskareliten i FN:s klimatpanel för.