Extra allt

Text:

Kanske är det som en byggbolags-vd sa för ett tag sedan då han skulle förklara varför bolaget byggt exklusiva bostadsrätter som vände sig till en lika köpstark och krävande som smal målgrupp: »Det speglar alltmer dagens värderingar och livsstil.« De här köparna är inte bara ute efter en yta att sova och äta på utan de vill ha det goda livet i samma paket. Och då fordras något extra. Som en tjock frottébadrock med bostadsrättsföreningens monogram på bröstet. Som ett spa på takterrassen. Som en tjänstvillig concierge.

»Kanske är livsstilsboenden en modern tappning av 1970-talets kollektiv, fast med en individualistisk och tjänstebaserad touch«, funderade samma byggbolags-vd.

Fokus Lotta Dinkelspiel konstaterar i sitt reportage om den nya typen av påkostade boenden att byggandet av dessa sker i minusräntans tid och då hushållens skuldsättning drar iväg. Samtidigt är behovet av alla sorters bostäder skriande stort. Hur går det ihop?

När David Simon, som stod bakom tokhyllade »The Wire«, nu efter nästan 14 år är tillbaka med en ny tv-serie är självklart förväntningarna skyhöga. Och det verkar som om Simon klarat favorittrycket. Martin Gelin beskriver hur »Show Me a Hero« landat mitt i en av USA:s mest infekterade politiska frågor.

Infekterat är väl det snällaste man kan säga om relationen mellan Norstedts förlag och en rad medier. Till exempel har såväl danska Politiken och Expressen vägrat att ställa upp på förlagets omfattande krav och villkor för att få en intervju med författaren David Lagercrantz. Denna vecka släpps den fristående fortsättningen på »Millennium-trilogin« och för den som vill förstå fenomenet David Lagercrantz finns Josefin Oleviks genomarbetade porträtt här.

Trevlig läsning!