Israel är ett bi

Text:

Ett bi sticker bara om det känner sig attackerat. Men den lilla insekten får aldrig njuta segerns sötma utan dör omedel­bart. Staten Israel hade aldrig bildats och överlevt utan omvärldens stöd. Ändå riskerar den israeliska regeringen detta livsviktiga stöd genom att borda fartyg på internationellt vatten med resultatet att flera personer dödas. Varför? Hur har den politiska situationen i Israel utvecklats så att landet har kunnat hamna i den här situationen? Lisa Bergman och Anna Ritter försöker i det här numret svara på den frågan.

Emma Härdmarks reportage om rättegången på Gotland mot ett fyrtiotal misstänkta haschrökare har lett till starka reaktioner. På fokus.se har artikeln debatterats flitigt med goda argument. Den enda åsikt jag inte kan respektera är att vi inte borde skriva om att de åtalade är medelålders damer och småbarnspappor. Fokus opererar i sanningsbranschen och utgår från verkligheten så som den ser ut, inte så som någon tycker att den borde se ut.

Den här veckan följer vi upp med historien om Joakim Hedström som åkte till Nederländerna för att få cannabis utskrivet som medicin. En sjuk människa som skaffar sig den medicin han behöver, eller en simpel narkotikasmugglare? Verkligheten kan sällan målas i svart eller vitt.