Kritiserad storstädning

Text:

Bild: Scanpix

Efter sex timmars möte kom sverigedemokraternas pressansvarige Martin Kinnunen ut genom dörren. Han slängde en bunt papper på golvet framför de väntande journalisterna och gick in igen.

På pappret fanns det pressmeddelande sverigedemokraterna skickat ut några minuter tidigare. Under förra veckans extrainsatta partistyrelsemöte hade man just beslutat att utesluta tolv personer ur partiet på grund av ideologiska avvikelser, däribland Göteborgs gruppledare Patrik Ehn. Styrelsen var i stort sett överens, förklarade man. Fjorton röster mot tre.

Sedan Jimmie Åkesson i höstas deklarerade partiets nolltolerans har sammanlagt fjorton personer fått gå. Det är en del av partiets strategi, vill partiledningen gärna framhålla, ideologiska övertramp ska inte accepteras. Man måste ge en bild av att man vill städa upp i leden.

Men en del inom partiet menar att städningen handlar om något helt annat än ideologiska överträdelser. Att uteslutningen av Patrik Ehn snarare handlar om en maktkamp. Han tillhör den så kallade »bunkerfalangen« och förespråkar en mer nationalistisk politik än partiledningen. I samma falang finns ungdomsförbundets ordförande, Gustav Kasselstrand.

Ehn har betraktats som en mentor till Kasselstrand, som den som har skolat honom. Kasselstrand har också flera gånger gått emot moderpartiet. Bland annat när partiledningen förra hösten kungjorde att sverigedemokraterna skulle byta ideologi från nationalism till socialkonservatism. Senare skrev Kasselstrand en debattartikel där han krävde ett erkännande av en palestinsk stat. Det ledde till att partiledningen försökte kuppa ut honom från ordförandeposten. Det misslyckades, Kasselstrand vann med 39 röster mot tio.

Ungdomsförbundets ordförande har fortsatt gå emot partitoppen. I höstas försvarade han Erik Almqvist efter järnrörsskandalen. Till slut fick Kasselstrand sparken från sin tjänst som politisk sekreterare.

Och nu dras det paralleller till Patrik Ehn. Att han kickas som ett led i att försöka försvaga Kasselstrand, som har pekats ut som en utmanare till Jimmie Åkesson. Det var ju trots allt från Gustav Kasselstrands nuvarande position som Åkesson tog sig hela vägen till partitoppen.

– Man gör sig av med personer som inte är lojala med partiledningen. Men stödet för Ehn och Kasselstrand är nog betydligt större än vad Jimmie Åkesson vill tro, säger Alex Bengtsson på tidningen Expo.

En sd-ledamot i Västra Götalands regionfullmäktige instämmer.

– Merparten av detta handlar om positionering inför valet. Man vill få bort folk för att tillsätta personer från den egna falangen.

Flera sverigedemokrater i Göteborgstrakten som Fokus har pratat med överväger att lämna partiet i protest och säger att fler funderar i samma banor. De säger att man inte kan plocka bort en omtyckt nyckelperson som Patrik Ehn utan att det får konsekvenser. Att detta var droppen. Och så finns den tidigare kritiken kvar, den mot nolltoleransen. Att den inte tycks gälla för alla – Kent Ekeroth får ju vara kvar i partiet, järnrörsskandalen till trots.

Det återstår att se om andra väljer att följa Ehn. Det är i alla fall inget som oroar partiledningen.

– Det blir alltid debatter när man fattar kontroversiella beslut. Om några hoppar av på grund av detta så kanske man inte heller bör vara med i partiet, säger Martin Kinnunen.

Han förnekar att uteslutningen skulle handla om en inre maktstrid.

– Det handlar om att försäkra sig om att alla partimedlemmar står bakom de åsikter partiet har. Att vi inte framstår som splittrade, att vissa för en politik och andra en annan, säger Martin Kinnunen.

Maktkamp eller inte, partiet har nog annat att fokusera på om man har Jimmie Åkessons ambitioner: att bli tredje största parti i nästan val och på sikt växa till ett 30-procentsparti.

Läs mer: Kronprinsen som försvann

I en tidigare version av den här artikeln nämndes felaktigt att Erik Almqvist fortfarande är medlem i sverigedemokraterna. Han har avsagt sig sitt medlemskap i partiet.