Lillebror ser dig också

Text:

All information och människornas medvetanden kontrolleras av en diffus myndighet. Det var lätt att börja tänka på filmen »Matrix« när Edward Snowden förra veckan avslöjade hur NSA (National Security Agency) samlar in gigantiska mängder information om människors aktivitet på internet. Världen över har människor upprörts.

Samtidigt dimper det ner reklamblad från den lokala livsmedelshandlaren. Mitt reklamblad ser inte likadant ut som grannens. Jag erbjuds specialpris på blöjor, grannen någonting helt annat. Vad har det med amerikanska myndigheters snokande i våra mejl att göra? En hel del. Johan Anderberg berättar om hur företag de senaste åren skaffat sig alltmer detaljerad information om hur vi lever våra liv. När vi accepterar företagens nyfikna tjuvtittande är det kanske inte så konstigt att myndigheter får för sig att göra samma sak. På Signerat skriver Johannes Forssberg om den svenska, väl kända, motsvarigheten till amerikanska »Prism« och frågar sig varför vi inte riktar blickan mot övervakningen i vårt eget land.

Volvo Personvagnar har inte haft svenska ägare på länge. Först var det amerikanska Ford som rattade biltillverkaren, och i dag är det kinesiska Geely. Framtiden för Volvo har ändå enorm betydelse för Sverige. Det är ingen hemlighet att Volvo har haft stora problem att hänga med konkurrenterna samtidigt som man storsatsar med nya fabriker i Kina. Veckans stora reportage handlar om Volvos »vinna eller försvinna«.

I Fokus den här veckan kan du också läsa om hur vänsterpartiet satsar allt på ett kort och varför kejsarsnitt är mindre vanligt i Sverige än andra länder. Slutligen blottar Thomas Engström författarens självförakt inför sina egna texter.

Ni börjar bli rätt många nu som aktiverat era digitala prenumerationer. Jag är nyfiken. Hur läser du din Fokus? På papper, i läsplattan eller både och? Skriv gärna en rad och berätta.