Makten och halva kungariket

Text:

Råstyrka och en triatlets kondition är väl inte krav som i första hand ställs på en curlingspelare. Taktik, strategi och precision däremot är avgörande för att nå framgångar i denna sport. Lägg till kyla och uthållighet så kan succén vara inom räckhåll.

Fråga Fredrik Lundberg. Han har plockat guld både i SM och som juniorvärldsmästare i curling. Han vet vad som krävs för att nå de högsta nivåerna. Som skipper har det också varit han som lett laget på isen.

Egenskaperna från curlingbanan har Fredrik Lundberg haft nytta av vid sidan av tävlandet. Från att länge ha beskrivits som en av näringslivets doldisar har han långsamt (uthållighet) men säkert (strategi) byggt upp en av Sveriges viktigaste investeringsbolag, Lundbergs, med ägande i bland annat Hufvudstaden, Holmen, Husqvarna, Industrivärden, Handelsbanken, Sandvik och Skanska.

Denna vecka har han dessutom tagit ett fast grepp (taktik) om ett avgörande maktcentrum inom svenskt näringsliv. Anders Nyrén åkte ut och Fredrik Lundberg tar plats som ordförande i Industrivärden, som styr företag som Volvo, SCA och SSAB. Detta maktskifte har i de senaste dagarnas affärsmedia beskrivits som en »revolution«, en »historisk händelse« och »den största maktförskjutningen sedan Krügerkraschen”.

I slutet på november 2004 intervjuades Fredrik Lundberg i SvD. Då sa han med eftertryck att » det ibland framställts som att det är jag som nu styr och ställer i Industrivärden och att jag har ambitioner att öka vårt inflytande ytterligare. Så är det inte.«

I dag, drygt tio år senare, förklarar Fokus Lotta Dinkelspiel varför det där nog inte gäller längre och att han därför räknas till en av Sveriges mäktigaste.

Jonas Sjöstedt och hans vänsterparti är både glada och nöjda efter valet. Fokus Nina Brevinge reder ut om det verkligen finns anledning till det.

Trevlig läsning!