När fan blir gammal

Text:

Det går knappast att bli mer folkkär än Benny Andersson. Radarpartnern Björn Ulvaeus han är miljardär och religionsmotståndare. Benny däremot, han är bara … mysig, trots att kontobeskeden rimligen ser ganska lika ut och trots att Benny Anderssons intresse för samhällsutvecklingen tar honom långt bort från folkmusiken.

Han skickar pengar till Gudrun Schyman och skriver arga debattartiklar i Dagens Nyheter mot bygget av nya Slussen. Erik Eje Almqvist tecknar porträttet av en musiker som missade hela den politiska aktivismen på 1970-talet, men som nu tar igen det med råge och med ekonomiska muskler.

I 25 år har Turkiet knackat på EU:s dörr. Varje förnyad ansökan har lett till krav på ökad demokratisering. Gyllene morotens taktik har den kallats bland Brysselbyråkrater. De senaste veckornas händelser visar dock att taktiken har tappat sin effektivitet samtidigt som den där moroten inte ter sig lika aptitlig som tidigare. Anna Ritter berättar om den långvariga förlovningen som håller på att spricka. Frågan är vilka som förlorar mest på det, turkarna eller EU-medborgarna?

Det är i dagarna 50 år sedan storspionen Stig Wennerström greps. Mindre känd är mannen som avslöjade honom. I Anders Sundelins text får vi lära känna Otto Danielsson, vars liv är ett stycke svensk nutidshistoria.

Har du sett någon fjäril på sistone? Om inte så kan Mårten Arvidsson tala om varför.

Ingmar Bergman fortsätter att fascinera, berättar Jon Asp på kultursidorna. Men det är främst utländska filmskapare som hyllar ikonen.

Det är midsommar, med allt som hör dit till. Midsommarstången och danserna är inte så viktiga som kulturbärare, skriver Lotta Lundgren på Sista Ordet. Allt hänger på maten!

Smaklig spis och glad midsommar.