Om våldets Mexiko: knark, kidnappningar och hyckleri.

Text: Anna Ritter

Hillary Clinton är just nu i Mexiko och högst på dagordningen står förstås det skenande drogrelaterade våldet, kidnappningarna och maffiametoderna som plågar landet och spiller över till USA.

Om detta och det faktum att 8000 människor mördats i det mexikanska knarkkriget de senaste två åren skrev jag en artikel i oktober i fjol.

I dag, nästan ett halvår senare, är det lätt att konstatera att situationen knappats förändrats till det bättre.

Enligt det mexikanska medborgarinstitutet för brottstudier genomförs i dag ett 500-tal kidnappningar i månaden i landet, de flesta i Mexico City. Det är en ökning med 40 procent på bara några år.

Något förvånande erkände Hillary Clinton vid gårdagens möte med Mexikos president Felipe Calderón att USA:s »omättliga aptit« på droger ligger bakom en stor del av det våld som härjar Mexiko. Och hon fortsatte med att medge att USA med sin oförmåga att stoppa vapenflödet till de mexikanska knarkkungarna bär en stor del av ansvaret. 90 procent av de vapen som beslagtagits i Mexiko kommer från USA.

Om detta och lösningen på Mexikos problem bloggar Magnus Linton intressant från Bogotá. Ett av de amerikanska initiativen som nämns i denna artikel på BBC kommenterar han så här:

»O när de 24 druglordsen är gripna - tänkte sig polisen/staten/usa att det då inte skulle stå 24 nya pengakåta o med amerikanska vapen beväpnade boys där o göra det miljardinkomstbringande jobbet?«

Linton hänvisar också till denna högintressanta och aktuella rapport som den latinamerikanska drogkommissionen presenterade nyligen. The Economist har ju i många år förespråkat en mer drogliberal linje och i snart månadsgamla temanumret »How to stop the drug wars« finns mycket intressant läsning.

Fler som bloggar om det som händer i Mexiko: här och här.