Snaran dras åt för Teliatoppar

Text:

Fokus har, tillsammans med SVT:s »Uppdrag granskning« grävt vidare i mutanklagelserna mot telejätten. Under det där dygnet i augusti flög höga chefer från Teliasonera, däribland den nu sparkade vd:n Lars Nyberg, i ett chartrat jetplan till den centralasiatiska republiken för att … ja, vad var det egentligen de gjorde? Vilka träffade de? Leif Holmkvist har tillsammans med Fredrik Laurin kartlagt händelseförloppet. Men det är inte bara vi som är intresserade av de märkliga turerna och de konstiga sponsringsavtalen. Åklagare har i veckan gått till domstol för att få ut orginalhandlingarna som »Uppdrag granskning« kommit över. På pappren hoppas de hitta fingeravtryck från diktatorns dotter Gulnara Karimova. Det skulle i så fall vara sensationella fynd. Läs den rafflande historien i den här veckans utgåva av Fokus.

Rafflande kan också historien om en väg vara. Jo, jag lovar. Johan Anderberg berättar historien om vägprojektet som orsakat politiska bråk i snart 25 år och som snart hamnar mitt i valrörelsen.

Missa inte heller Maggie Strömbergs text om Sofia Coppola, som är aktuell med den nya filmen »The Bling Ring«.

På signerat skriver Ulrika Knutson om ett allvarligt sår som tillfogats yttrandefriheten.

På tal om tryckfrihet så ska jag om några minuter kasta mig iväg till möte med Pressens Opinionsnämnd. Där hanterar vi anmälningar om brott mot god publicistisk sed. Det är oerhört viktigt att enskilda kan få upprättelse för kränkningar utan att behöva driva rättsprocesser. Vad kostar det att driva en sådan institution? I runda slängar fem miljoner per år. Alltså inte för en enda tidning, inte för bara dagstidningar utan alla som är anslutna till de berörda branschorganisationerna. Hundratals. Det är löjligt lite pengar och ändå bråkas ständigt om vem som ska betala. Skärpning till dem som känner sig träffade.

Trevlig helg till er andra!