Tala ur skägget

Text:

Vad tycker egentligen Tobias Billström? Och vad tycker hans chef Fredrik Reinfeldt om den svenska flykting- och invandringspolitiken? Vad tycker Stefan Löfven i största allmänhet, förutom att det är dags att byta regering nästa år?

Politik handlar inte bara om att tycka och vilja saker. Politik handlar lika mycket om att välja sina strider och veta när man ska knipa käft.

På Fokus ser vi det som en utmaning att ta reda på just det där som politikerna inte vill prata om. Om de inte vill tala ur skägget så får vi hjälpa till att göra det åt dem.

Fredrik Reinfeldt ville absolut inte ha en politisk strid om migrationspolitiken. Det var därför han var så nöjd med Tobias Billström under sex och ett halvt år. Sedan gick allt åt skogen. Torbjörn Nilsson och Maggie Strömberg söker svaret på vad som egentligen ligger bakom migrationsministerns uttalande om »blåögda blonda svenskar« och vad den exempellösa sågningen han utsattes för av sin chef kommer att betyda.

Om lite mer än en vecka börjar socialdemokraternas kongress. Även för Stefan Löfven handlar det om att ducka för det mesta. Just det där med att undvika konflikter är Stefan Löfven en mästare på, konstaterar Torbjörn Nilsson i sitt porträtt. Men håller det för en person som siktar på Rosenbad?

Är du orolig för Cyperns kris? Nej, den där domedagsstämningen från eurokrisens första härjningar har inte infunnit sig den här gången, trots att landet kan komma att lämna euron om ingen lösning nås snart. Anna Körnung förklarar varför.

Det är tio år sedan Irakkriget startade. Hans Blix stod då i händelsernas absoluta centrum. Läs hans bokslut över kriget och turerna som föranledde det.

Efter politik, ekonomi och krig kanske det passar med lite musik. Ika Johannesson ger er förklaringen till fenomenet The Knife.

På långfredagen kommer ingen Fokus men den femte april är vi tillbaka igen.