Vad får man skriva om kungafamiljen?

Text:

Det är inte varje dag jag håller långa flammande försvarstal för skvallertidningen Se & Hör. Men sammanträdet i Pressens Opinionsnämnd för ett par veckor sedan (vars beslut ­offentliggörs på fredag) blev hetare än väntat. (Här kan du läsa beslutet från PON.)

Självaste prins Daniel hade anmält Se & Hör för en artikel som spekulerade i orsakerna till hans och kronprinsessans vid publiceringstillfället barnlösa tillstånd. Kunde detta verkligen ha ett allmänintresse som motiverade det obehag som prinsen fick utstå på grund av artikeln? Det är bedrägligt lätt att svara nej på den frågan men det enda rimliga svaret är ändå det motsatta.

I regeringsformen slås det fast att konungen är rikets statschef. Eftersom successionsordningen i sin tur säger att tronen endast kan tillfalla kungens bröstarvingar blir själva reproduktionen avgörande för vem som blir Sveriges framtida statschef. Det här kan man tycka vad man vill om men så länge statschefen utses på detta sätt blir inte bara kungens utan även kronprinsessans och prins Daniels hälsa av allmän­intresse. Det har gått sju månader sedan den kritiserade artikeln trycktes och så här i efterhand kan man konstatera att Se & Hör inte hade behövt oroa sig för tronföljden. Vad är det för liv som väntar vår nästnästa statschef? Anders Billing har grävt sig ner i juridiken, och bristen på juridiken, som styr blivande regenters liv.

Grekerna har ingen kung och snart inget kungarike heller om man ska tro de värsta pessimisterna. För bara några månader sedan sa europeiska ledare att hela eurosamarbetet stod och föll med Grekland. I dag säger samma finansministrar att Greklands kris är Greklands och att resten av Europa klarar sig bra oavsett hur det går. Vad är det som har hänt? Calle Fleur förklarar.

I helgen ersätter stock­holmarna skåningarna i sportlovssstugorna. Maggie Strömberg går igenom vilka av sportlovsfirarna som står högst och lägst i kurs.