Vad var det som hände?

Text:

Hemliga möten nervöst arrangerade efter kontorstid. Svettigt spring i underjordiska kulvertar för att slippa nyfikna blickar. Tillbakahållen ilska som till sist inte kunde döljas. Förtroliga, diskreta samtal som dyrkade upp låsta positioner.

Under den sista månaden av 2014 vändes det politiska livet helt upp och ner. När sverigedemokraterna röstat för alliansens budget var regeringen rejält tilltufsad, nere för räkning.

Hur skulle man agera nu? Regeringens alternativ var få och utfallen högst osäkra.

Direktsända och knökfulla presskonferenser avlöste varandra med ibland totalt överraskande besked, ibland med förvirrade och motsägelsefulla utspel. Situationen var både svårtolkad och stundtals kaotisk. Sällan har väl så många trötta ögonpåsar, tillkämpade leenden och sammanpressade käkmuskler deformerat de svenska partiledaransiktena som denna julmånad.

Men vad var det som hände, egentligen? Hur kunde Stefan Löfven bestämma sig för ett nyval? Varför skällde Jan Björklund ut Annie Lööf? Vad gjorde att alliansen var beredd att ta tillbaka regeringsmakten? Att testa något nytt – när fick den tanken fäste i Mattias Karlssons huvud?

Fokus Johan Anderberg, Nina Brevinge och Torbjörn Nilsson har ägnat den senaste månaden åt att – via ett femtiotal intervjuer – ta reda på vad som ledde fram till att ett nyval utlystes och hur sex partier till sist kunde enas om decemberöverenskommelsen.

Det var på håret att den överhuvudtaget blev av.

Den här veckan gör vi något speciellt på fokus.se. Vanligtvis är våra tre huvudjobb tillgängliga bara för prenumeranter. Nu vill vi visa alla vad man får som prenumerant på Fokus, och lägger därför ut veckans huvudjobb i sin helhet. Samtidigt ger vi dig som ännu inte prenumererar ett riktigt bra erbjudande.

Trevlig läsning!