Vart tog krisen vägen?

Text: Karin Pettersson

Som många andra läste jag knappt tidningar på hela sommaren. Väl tillbaka på jobbet läste jag ikapp. Att följa beskrivningen av det ekonomiska läget var särskilt intressant. Dag för dag ljusnade ordvalen, och i början av augusti var tonläget helt annorlunda än före semestern. Stigande arbetslöshet, ja visst, men borta var allt tal om kapitalismens kris och behovet av nya strukturer och incitamentssystem. Tillbaka var rapporter om rekordbonusar och börsrekord för storbankerna. I veckans nummer av Fokus reder Claes Lönegård ut vad som egentligen hände när den historiska krisen förvandlades till en ganska vanlig lågkonjunktur, och vad vi lärt oss på kuppen.

Fotografen Joseph Rodriguez har skildrat puertoricaner i Harlem och kriminella gäng i östra Los Angeles. Under sommaren följde han ett gäng ungdomar i Rosengård, samtidigt som integrationsdebatten blossade upp igen, och en diskussion om muslimsk radikalisering och ungdomsbråk tog fart. Läs Adam Svanells text.

Till sist – sommaren har varit lång, och många har mejlat och sagt att de längtar efter Fokus. Jag kan bara säga detsamma, och varmt välkomna tillbaka!