Vem är årets svensk?

Text: Martin Ahlquist

Förra året gick utmärkelsen till Sven-Erik Bucht som lockade Ikea till Haparanda, och året dessförinnan prisades krögarparet Garakoei i Göteborg som vägrade vika sig för mc-maffians hot. Nu är det återigen dags att börja fundera över vem som gjort insatser som förbättrar människors vardag i dag och/eller i framtiden. Juryn består av Kajsa Bergqvist, Erik Blix, Sven-Olof Bodenfors, Margareta Garpe, Jens Lapidus, Annika Åhnberg och undertecknad. Men vi vill gärna ha er hjälp. I formuläret i högerspalten kan du själv föreslå namn till juryn, och dessutom få chansen att vinna en massa bra böcker.

Vem vill egentligen [[Mona_Sahlin|Mona Sahlin]] regera med? Hennes strateger vill föra partiet mot mitten och stänga ute väns­terpartiet, men gräsrötterna sätter sig på bakhasorna. Anita Kratz analyserar i veckans nummer förutsättningarna för en ny vänsterallians.
Centralisering är ofta ett skällsord i debatten. Men efter att ha läst Olle Rossanders artikel om hur människor dör för att sjukvåden inte kan samordna sina journalsystem är det lätt att sätta lokalpatriotismen i halsen.

Trevlig läsning!