Här är nyhetsveckan som varit (1–7 november 2018)

Text:

Sverige

6/11 Tiggeritillstånd

Kungsbacka kommunfullmäktige beslutar att införa tillståndskrav för tiggeri. Innan beslutet kan träda i kraft måste länsstyrelsen ta ställning i frågan.

6/11 Oklart styre

I 40 av landets 290 kommuner är det, två månader efter valet, fortfarande oklart hur den politiska ledningen ska se ut. I många kommuner, liksom på riksplanet, har inget av de traditionella blocken fått majoritet.

5/11 röstar om Kristersson

Talmannen Andreas Norlén föreslår Moderatledaren Ulf Kristersson till statsministerposten. Omröstningen i riksdagen kan tidigaste äga rum nästa onsdag, 14 november.

4/11 Äggkastare

Polisen larmas om att ett 20-tal ungdomar firar Halloween genom att kasta ägg på byggnader och bilar nära Storängsallén i Söderköping. Polisen finner ungdomarna som sedan får lov att städa upp efter sig.

3/11 Lastbilsolycka

En kvinna och en man omkommer till följd av att deras personbil rammas av en lastbil på riksväg 40 i Härryda. Lastbilen hade fått sladd och skenat genom mitträcket. I personbilen fanns en tioårig pojke som överlevde. Polisen har inlett en förundersökning om vårdslöshet i trafiken.

3/11 Gänguppgörelse

Minst åtta personer skadas vid en gänguppgörelse i Mölnlycke utanför Göteborg. Flera av de skadade uppges tillhöra Hells Angels. Åklagare har inlett en förundersökning gällande försök till mord och elva personer har anhållits.

3/11 Skadade soldater

Fyra svenska soldater skadas i samband med en olycka under Natoövningen Trident Juncture i Norge. Tre pansarterrängbilar körde av vägen varpå en av dem krockade med en mindre pansarterrängbil.

2/11 Snygg katt

Svenska Zimsan från Aplared utses till världens snyggaste katt. Den norska skogskatthonan prisas under World winner show i finska Tammerfors.

1/11 Språkrörsadjö

Hanna Lindström och Axel Hallberg, språkrör för Grön ungdom, meddelar att de kommer att lämna sina poster.

1/11 Gävlebockens skapare dör

Stig Gavlén, som skapade den första halmbocken i Gävle 1966, avlider. Traditionen kring Gävlebocken har sedan dess blivit världsberömd, mycket tack vare att den oftast bränns ner. Gavlén blev 91 år.

Internationellt

7/11 Rösträtt för exfångar

Vid det amerikanska presidentvalet 2020 kommer 1,5 miljoner människor att vara röstberättigade i delstaten Florida. Detta efter att över 64 procent av Floridaborna röstar för att personer som avtjänat ett fängelsestraff ska få tillbaka sin rösträtt.

7/11 Valresultat i USA

Resultatet från tisdagens mellanårsval i USA innebär att makten i kongressen delas. Demokraterna får en majoritet i representanthuset och Republikanerna behåller makten i senaten.

5/11 Storsvindlare grips

En 64-årig dansk kvinna grips i sin lägenhet i Sydafrika misstänkt för att ha svindlat till sig 111 miljoner danska kronor. Nu vill danska myndigheter att kvinnan ska utlämnas till Danmark. Kvinnan arbetade i 40 år på barn- och socialdepartementet och misstänks där ha lurat till sig pengarna.

5/11 Talibanattack

Minst 13 personer dör och 12 personer skadas när talibanska soldater intar en säkerhetskontroll utanför Ghazni i östra Afghanistan. Flera av de dödade uppges vara talibaner.

4/11 Bayernregering

CSU, systerparti till Angela Merkels CDU, bildar regering i den tyska delstaten Bayern tillsammans med konservativa Fria väljare. Vid valet 14 oktober förlorade CSU sin absoluta majoritet då de fick 37,2 procent av rösterna.

4/11 Storbritannien runt

Ross Edgley, 33 år, tar de sista simtagen på sin 2 864 kilometer långa simtur runt Storbritannien. Färden tog Edgley 157 dagar och han simmade mellan sex och tolv timmar per dag. Han är först i världen med att simma runt hela ön.

4/11 Franska Nya Kaledonien

Nya Kaledonien förblir franskt. Detta efter att ett val hållits om en eventuell självständighet. 56,8 procent av väljarna ville att ögruppen skulle förbli under fransk kontroll. Frankrikes president Emmanuel Macron säger att han är »enormt stolt« över valresultatet.

3/11 Ghani för omval

Afghanistans president Ashraf Ghani ställer upp för omval. Valet ska äga rum den 20 april nästa år och ännu har ingen annan meddelat sin kandidatur.

3/11 Efterlyst tiger skjuts

En tigerhona som anklagats för att ha dödat tretton personer skjuts till döds i Maharashtra i västra Indien. Jakten på tigern har pågått i över två år och engagerat ett hundratal. Dödsbeskedet togs emot med jubel bland områdets bybor men med sorg hos djurrättsaktivister.

2/11 Trumpvarning

USA:s president Donald Trump varnar migranterna som vandrar genom Centralamerika mot USA. Enligt Trump har migranterna kastat sten mot mexikansk polis och militär och om de gör detsamma vid gränsen riskerar de att skjutas.

2/11 Katalanska ledare

Åklagaren yrkar på långa fängelsestraff för de katalanska ledarna som stod bakom fjolårets otillåtna självständighetsomröstning. För den avsatte tidigare vicepresidenten i Katalonien, Oriol Junqueras, yrkas 25 års fängelse för uppror och missbruk av allmänna medel.

Sju dagar är sammanställt av Felicia Bredenberg.