Politiker kastar in handduken, synagogsattack och jakthärva

Text: Redaktionen

Bild: TINA STJERNKVIST/TT, ADEK BERRY, JONAS EKSTRÖMER/TT, MATT ROURKE

25–31 oktober 2018


Sverige

31/10 104-åring återfunnen

Han försvann med sin rullator från ett vårdboende i Malmö på tisdagen – och kom inte tillbaka. Både hundar och helikoptrar användes i sökandet. På onsdagens återfinns 104-åringen hos en anhörig, meddelar polisen.

30/10 Gruppmöten

Riksdagens talman Andreas Norlén tar till gruppsamtal för att försöka komma framåt i regeringsfrågan. »Jag hoppas på förtroendefulla samtal. Det är det vi behöver i det här läget«, säger Centerledaren Annie Lööf till TT på väg till samtalen.

30/10 Löfven misslyckas

Stefan Löfven ger upp försöken att bilda ny regering. Han meddelar att »i nuläget finns ingen möjlighet för mig att bilda en regering som kan tolereras av riksdagen«. Statsvetare som TT talar med säger att Centerledaren Annie Lööf kan bli nästa person att ta över sonderingsansvaret.

29/10 Scootertrassel

En del hyllar dem, andra ser problem med elscootrarna som poppat upp som svampar ur marken i centrala Stockholm. Nu gör sig ett amerikanskt företag redo att utmana uthyraren Voi, vilket kan bli början på ett problem. »Det man kan ha en oro för är att det blir väldigt många företag som ställer ut en massa cyklar eller elscootrar som sen inte används«, säger Johan Sundman på Trafikkontoret i Stockholm till TT.

28/10 Schyman ger upp

Gudrun Schyman lämnar partiledarposten i Feministiskt initiativ. »Jag känner mig väldigt lugn över att partiet kommer att fortsätta och utvecklas«, säger hon till TT. Enligt DN:s Ewa Stenberg kan vi i och med Schymans avgång säga adjö till Fi.

28/10 Väderrisker

Risken för att drabbas av en hjärtinfarkt ökar när det är kallt, mörkt och blåsigt ute, visar en studie från Skånes universitetssjukhus (Sus). »Risken var 14 procent högre att drabbas av hjärtinfarkt vid nollgradigt väder än vid 20 grader«, säger David Erlinge, överläkare vid Sus och professor vid Lunds universitet, till SVT.

27/10 Häktas i jakthärva

Fyra personer i Västmanland anhålls misstänkta för en serie grova jaktbrott. Enligt åklagaren ska de anhållna illegalt ha skjutit varg, lodjur och kungsörn. De misstänkta jaktbrotten har pågått i flera år, berättar Annika Collin, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, för TT.

26/10 Irriterad make

Carl Bildt är skarpt kritisk mot Moderaterna sedan hans fru, Anna Maria Corazza Bildt, strukits från partiets kandidatlista till EU-valet. »Verkar vara lite Moskva över det här«, twittrade han i samband med att han delade en artikel från Dagens Opinion, om att M:s pressavdelning inte tagit med nyheten om petningen på sin omvärldsbevakningslista.

26/10 Kritik mot ubåtsmiss

Observationen av en misstänkt ubåt vid Lidingö utanför Stockholm väcker känslor i riksdagen. Försvarsutskottet har inte informerats om fyndet, hävdar ledamöter som nu kräver svar från Försvarsmakten.

25/10 Vill inte se M-budget

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) är kritisk till att Moderaterna vill utmana den rödgröna övergångsregeringen med en egen budgetmotion. »Man utgår inte från Sveriges bästa«, säger han till TT.

Internationellt

31/10 Frias för Förolämpning

Asia Bibi förolämpade profeten Muhammed, dömdes till döden och satt nästan tio år i fängelse i Pakistan. Nu frias hon från blasfemi. »Jag kan inte tro på vad jag hör, kommer jag ut nu? Ska de släppa mig, på riktigt?« säger hon via telefon från fängelset till AFP.

31/10 Flyktingar tvingas hem

En kvarts miljon kongolesiska migranter tvingas återvända till den krisdrabbade Kasairegionen i Kongo-Kinshasa. Det efter att de utsatts för våld i Angola, meddelar hjälporganisationen Oxfam.

30/10 Merkel lämnar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel meddelar att hon inte kommer att ställa upp för omval till partiledarposten i CDU. Däremot vill hon sitta kvar som kansler fram till valet år 2021.

29/10 Flygolycka

Ett indonesiskt flygplan, tillhörande bolaget Lion Air, störtar. Flygplanet lyfte från Indonesiens huvudstad Jakarta på väg mot Pangkal Pinang öster om Sumatra. Planet förlorade kontakt med markstationer efter 13 minuter. 189 personer tros ha dött.

28/10 Bolsonaro ny president

Högernationalisten Jair Bolsonaro går mot en klar seger i presidentvalet i Brasilien. »Jag kan se en bättre framtid för min son, bättre sjukvård, utbildning, säkerhet, någonting jag inte har sett på år«, säger den firande väljaren Rafael Gomes till The Guardian.

27/10 Masskjutning i USA

Elva personer skjuts ihjäl i en synagoga i Pittsburgh i USA. En man går in under en gudstjänst och börjar skjuta, men grips efter skottväxling med polisen. Fyra poliser skadas i dramat. »Om det hade funnits beväpnade vakter inne i synagogan så hade resultatet blivit ett annat«, säger president Donald Trump i ett uttalande som senare kritiseras.

26/10 Vårkänslor i Asien

Japan och Kina tar flera steg mot upptinade relationer. Det sker genom nya handelsavtal och en överenskommelse om valutasamarbete. »Från konkurrens till samexistens, Japan och Kinas bilaterala relationer har gått in i en ny fas«, säger den japanske premiärministern Shinzo Abe.

26/10 Skolattack i Kina

En knivbeväpnad kvinna går till attack mot barn utanför en förskola i staden Chongqing i Kina. Polis uppger att hon skadat 14 barn. Vakter och personal vid förskolan ska ha ingripit för att stoppa kvinnan.

25/10 Militär vid USA:s gräns

Den amerikanska militären placerar ytterligare flera hundra soldater vid gränsen i söder för att stoppa flyktingarna som vandrar norrut genom Centralamerika. President Donald Trump kallar det hela för en nationell nödsituation.

25/10 Fler brevbomber

Två misstänkta brevbomber till upptäcks i USA. En av dem adresserad till skådespelaren Robert De Niro, och en annan till den tidigare vicepresidenten Joe Biden. FBI utreder bombbreven som terrorism.

Sammanställt av: Kristoffer Törnmalm