Sju dagar 21–27 februari 2019

Text:

Sverige

27/2 KD och V går framåt

Det politiska opinionsläget visar på en uppåtgående trend för Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, medan Moderaterna möter fortsatt motvind. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av opinionsmätningar som Sifo gör för Ekot. KD är nu uppe i 8,6 procents väljarstöd, medan V ligger på 9,7 procent. Även SD har gått upp sedan valet och får 19,3 procent, medan Moderaterna backar från valets 19,8 till 17,2 procent.

27/2 Utsläpp från trafik ökar

Förra året ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med en halv procent jämfört med året innan, enligt en rapport från Trafikverket. För att Sverige ska kunna nå klimatmålen behöver utsläppen minska kraftigt, enligt Trafikverket, som därför ser ökningen som oroväckande.

26/2 silver till Frida Karlsson

Frida Karlsson, 19 år, får sitt stora internationella genombrott när hon tar hem VM-silver i tisdagens klassiska tiokilometerslopp. Norska Therese Johaug var bara 12 sekunder snabbare än Frida Karlsson i mål.

26/2 Dålig arbetsmiljö

Risker på jobbet som arbetsgivaren inte har gjort något åt och brister i hur chefer hanterar personalens höga arbetsbelastning. Det är ett par av de fel som Arbetsmiljöverket hittat vid sin inspektion av landets äldreomsorg. Hittills har verket funnit brister hos nästan 90 procent av de arbetsställen som inspekterats.

25/2 Kommunal stryper stöd

LO:s största förbund Kommunal drar tillbaka sitt partistöd till Socialdemokraterna. Det årliga stödet på tre miljoner kronor kommer göra mer nytta inom förbundet, uppger förbundets ordförande Tobias Baudin på Aftonbladet Debatt.

24/2 Stängd dörr för IS-svenskar

Regeringen kommer inte att hjälpa svenska medborgare som krigat för terrorsekten IS att återvända hem, betonar Stefan Löfven. Detta trots att Donald Trump har uppmanat Europas länder att ta hem IS-medlemmar som tillfångatagits i Syrien och Irak.

24/2 Ludwig Göransson prisas

Ludwig Göransson blir den svensk som kammar hem en statyett på Oscarsgalan, för sin filmmusik till »Black panther«. Filmen »Green book« vann pris för bästa film. Priset bästa makeup, som filmen »Gräns« nominerats till, gick i stället till filmen »Vice«.

23/2 Övervakning kräver lag

Datainspektionen får in en mängd klagomål från personer som upplever det kränkande att grannens kameror filmar dem. Här brister lagstiftningen och det bör därför bli brottsligt att bevaka en annan persons privata utrymme på ett integritetskränkande sätt, enligt Lena Lindgren Schelin, Datainspektionen.

23/2 Miljoner till Karolinska

För att dämpa Karolinska sjukhusets ekonomiska smäll och skenande underskott föreslår Region Stockholms blågröna styre att i en budgetjustering skjuta till över 400 miljoner kronor till sjukhuset. Ett samtidigt sparprogram innebär att 400 tjänster ska bort.

22/2 Byggbolag köper tillbaka

Allt fler byggbolag har svårt att få sina bostadsrätter sålda och måste köpa tillbaka dem. För första gången sedan finanskrisen måste även HSB köpa tillbaka bostadsrätter som inte går att sälja, uppger HSB:s förbundsordförande Anders Lago i en intervju med SVT. Lago beskriver läget som värre än efter Lehman-kraschen och befarar en mer utsträckt byggkris än för tio år sedan.

22/2 Swedbank rasar

Swedbanks aktie rasade på Stockholmsbörsen efter SVT Uppdrag gransknings avslöjande om misstänkt penningtvätt. Aktiens värde föll med nära 14 procent och tiotals miljarder kronor gick förlorade för aktieägare och fondsparare. Swedbank inleder en intern granskning, men Ernst&Young, som ska göra granskningen, står i sin tur under granskning för sin roll i Danske Banks penningtvättshärva.

21/2 Andning räknas

Andning ska räknas som grundläggande behov som ger rätt till personlig assistans enligt LSS, meddelar ansvarig minister Lena Hallengren (S) på en presskonferens. Bakom förslaget till lagändringen, som träder i kraft den 1 juli i år, står även MP, L och C.

Internationellt

27/2 Trump möter Kim

President Donald Trump träffar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Vietnams huvudstad Hanoi. Tanken är att de ska diskutera Nordkoreas kärnvapen, sanktioner och fred på Koreahalvön och att mötet ska leda till mer konkreta resultat än det möte som hölls mellan de två statscheferna i Singapore för ett halvår sedan.

26/2 Stigande spänning

Indiskt stridsflyg gör flygräder på pakistanskt territorium i det omstridda Kashmirområdet. Enligt uppgifter från Indien ska ett stort antal personer ha dödats i bombningen, medan man från Pakistan uppger att ingen ska ha skadats.

25/2 Ny brexitomröstning?

Medan premiärminister Theresa May håller siktet fortsatt inställt på EU-utträde den 29 mars, öppnar den brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn för en ny folkomröstning om ett brexitavtal. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk anser att det vore mer logiskt att skjuta upp EU-utträdet.

24/2 Världens största bi

Det största biet man känner till i världen har inte setts sedan 1981, men har nu hittats på en indonesisk ögrupp. Biet är långt som en vuxen människas tumme och hittades under en expedition vars syfte var att hitta just denna art.

23/2 Apparna som delar info

Elva av de mest nedladdade apparna i Appstore delar med sig av information om användarnas data till Facebook, visar en granskning av Wall Street Journal. Granskningen visar att apparna, som tillsammans laddats ner tiotals miljoner gånger, omedelbart delar informationen till Facebook.

23/2 Bråk i Venezuela

När frivilliga via Colombia ska leverera hjälpsändningar till Venezuela från USA, Puerto Rico och Chile möts de av tårgas och gummikulor. Nödhjälpen från USA är »på väg«, meddelar Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó, samtidigt som protesterna enligt AFP sprider sig över landet. Guaidó twittrar att den första lasten av humanitärt bistånd har förts in i Venezuela genom Brasilien.

22/2 Varg togs för hund

Estniska byggarbetare, som jobbade med ett dammbygge i staden Sindi i Estland, trodde att de såg en försvarslös hund i vattnet. Först efter att de räddat den, torkat den och kört den till veterinären insåg de att det var en varg de dragit upp. Vargen, som klarade sig bra, hade varit så kraftigt nedkyld och chockad att den höll sig lugn hela tiden, enligt veterinärerna.

Sammanställt av: Ebba Blume