Sju dagar: Bolsonaro nobbar miljonstöd – om han inte får en ursäkt

Text: Ebba Blume

SVERIGE

30/8 Göteborg tappar 280 statliga miljoner med nya regler

Göteborg kommer att förlora omkring 280 miljoner kronor årligen på det nya kommunala utjämningssystem som regeringen vill införa redan från årsskiftet.
– Ett hårt slag mot Göteborgs redan ansträngda ekonomi, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) i Göteborgs-Posten.

Josefson kallar framhastat och ogenomtänkt, och säger att det slår hårt mot Göteborgs redan ansträngda ekonomi.

29/8 Nobbar förslag om slöjförbud i skolan

Regeringen säger nej till att utreda slöjförbud i förskola och grundskola.

– Om flickor pressas att använda slöja mot sin vilja så vill jag se hårda tag mot dem som pressar, inte mot de utsatta flickorna, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) till Dagens Nyheter.

Beskedet är ett svar på ett utspel från Moderaternas partistyrelse förra veckan, som vill se en utredning om förbud mot slöja i förskola och grundskola.

28/8 Död efter skottlossning

En kvinna dör efter en skottlossning i Vällingby i västra Stockholm under natten till onsdagen. Polisen hittar tomhylsor på platsen och söker två maskerade gärningsmän som ska ha flytt från området i en mörk bil.

27/8 Fängelse utomlands

Riksdagspartier vill sätta press på regeringen för att Sverige ska hyra fängelseplatser utomlands, där dömda brottslingar kan placeras. En metod som redan har prövats i Norge. Platsbristen på landets fängelser är enligt Kriminalvården akut. Förslaget att hyra fängelseplatser i andra länder kom först från SD, och stöds nu av fler partier, som L och KD. Justitieminister Morgan Johansson(S) är skeptisk och kallar förslaget dyrt och omständligt.

27/8 L under spärren

Liberalerna ligger kvar under riksdagsspärren och skulle få 3,7 procent om det vore val i dag. Därmed har Sabunieffekten uteblivit, visar en undersökning från SVT/Novus. Samtidigt ökar SD med 1,7 procentenheter.

Läs också: Analys: Smekmånaden är över för Nyamko Sabuni

26/8 Kvinna skjuts i Malmö

En kvinna i 30-årsåldern skjuts på öppen gata i centrala Malmö. Kvinnan förs till sjukhus men avlider senare av sina skador. En man grips senare under dagen och anhålls senare på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och för grovt vapenbrott. En man och ett litet barn som var tillsammans med kvinnan skadades inte.

25/8 Hot var reklam

Det misstänkta dödshot som leder till evakuering vid Linköpings universitet visar sig vara ett försök att marknadsföra musik, och den 25-årige man som sitter anhållen släpps på fri fot. Mannen är misstänkt för grovt olaga hot och otillåten affischering. Han ska ha velat skapa spänning och göra reklam för sin egen musik på Spotify. På affischerna finns en hänvisning till ett Instagramkonto där en man i en film ses posera med ett vapen.

24/8 Strömavbrott på sjukhus

Nyköpings lasarett drabbas av ett långt strömavbrott på grund av kortslutning i ett ställverk. Flera patienter evakueras från intensivvårdsavdelningen och ytterligare ett hundratal personer riskerar att behöva lämna sjukhuset. På kvällen kommer strömmen tillbaka. MSB är kritiskt till att ett enskilt fel kan slå ut reservkraften på ett sjukhus.

Läs också: Hakelius: Ett våldsamt klassamhälle där krigsherrar sätter reglerna 

INTERNATIONELLT

30/8 Inställda massprotester i Hongkong under lördagen

Morgondagens stora protestmarsch i Hongkong har ställts in, skriver CNN. Demonstrationen har inte fått tillstånd från polisen.

”Vår första princip är alltid att skydda deltagarna och försäkra att ingen kommer få rättsliga följder av att de deltar i en protest vi organiserar”, skriver CHRF som organiserar protesten i ett uttalande.

I och med att de inte fått tillstånd ser de inget annat val än att ställa in marschen.

29/8 Gillibrand hoppar av som presidentkandidat 

New York-senatorn Kirsten Gillibrand meddelade idag att hon inte ställer upp de demokratiska primärvalen inför presidentvalet nästa år, skriver New York Times.

Hennes stöd i opinionen har inte tagit fart.

– Jag kommer att stödja den som blir nominerad, oavsett vem, och jag kommer att göra allt som krävs för att besegra Trump, säger Gillibrand i en kommentar.

28/8 Bolsonaro kräver ursäkt

Brasiliens president Jair Bolsonaro ändrar sig angående de miljoner som G7-länderna har erbjudit Brasilien som stöd för att bekämpa skogsbränderna i Amazonas. Brasilien kan nu tänka sig att ta emot pengarna, men bara om Frankrikes president Emmanuel Macron ber om ursäkt för kommentarer som Bolsonaro anser kränkande. Macron har bland annat sagt att Bolsonaro ljugit om hur engagerad han är i miljöfrågan.

27/8 Nobbar miljonstöd

Brasilien tackar nej till ett erbjudande och beslut från G7-länderna om att skänka motsvarande 235 miljoner kronor för att får stopp på bränderna i Amazonas regnskog. President Bolsonaros stabschef Onyx Lorenzoni ska enligt AFP ha uppmanat president Macron att »ta hand om sitt hem och sina kolonier«.

25/8 Sju döda i flygolycka

Sju personer, varav två barn, omkommer i en kollision mellan en helikopter och ett mindre flygplan på Mallorca. De omkomna kommer från Tyskland och Italien. Det är oklart vad som orsakade olyckan.

25/8 Iran överraskar

På G7-ländernas andra mötesdag i franska Biarritz är det tydligt att ledarna har svårt att komma överens i frågor som gäller handelstullar och klimat. Däremot närmar man sig en samsyn när det gäller Irans kärnvapenprogram. Den iranske utrikesministern Javad Zarif gör ett överraskande besök på G7-mötet i Biarritz för att möta flera världsledare.

25/8 Protester eskalerar

Helgens protester i Hongkong blir de mest våldsamma på länge. Polisen ­avfyrar varningsskott nära demon­stranter och använder vattenkanoner. 36 personer grips, den yngsta endast 12 år. Våldsamma handlingar från demonstranterna driver Hongkong mot »ett mycket farligt läge«, skriver Hongkongs regering i en kommuniké.

Text: Ebba Blume