Vad har hänt den senaste veckan?

Text:

Sverige

20/2 Väntan på cancervård

Enligt en rapport från Cancerfonden klarar inte regionerna de tidsgränser som satts upp för cancervård. Fonden har tittat på fyra cancerformer: prostata, bröst, lungor och tjocktarm. Till exempel kunde ingen region operera prostatacancer inom de två månader som gäller. Endast 3 av 21 regioner opererade bröstcancer inom tidsgränsen på 28 dagar.

19/2 Tre poliser åtalas

En polis är misstänkt för vållande till annans död och två poliser misstänks för tjänstefel i den pågående utredning som rör  20-årige Eric Torell, som sköts till döds i Vasastan i Stockholm förra sommaren, rapporterar SR.

18/2 Ja till Bah och Holmgren

Förra kulturministern Alice Bah Kuhnke och förre tv-meteorologen Pär Holmgren toppar Miljöpartiets kandidatlista för valet till EU-parlamentet, sedan MP-medlemmarna i en omröstning sagt ja till valberedningens förslag.

18/2 Ny L-ledare i juni?

Liberalerna kan välja ny partiledare redan i slutet av juni. Enligt partiets valberednings förslag på tidtabell bör en ny partiledare väljas vid ett extra landsmöte sista veckan i juni. Annars sker valet vid partiets ordinarie landsmöte i november.

18/2 Lufbrott gav böter

Aktivisten som hindrade ett flygplan från att lyfta på Landvetter flygplats för att stoppa en utvisning döms av Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen. Brottet bedöms inte som allvarligare än att böter anses vara en tillräcklig påföljd.

17/2 Inget svexit för V

Vänsterpartiet går inte till val på att Sverige ska lämna EU. Det beslutade partiets valkonferens på söndagen. Beslutet togs efter flera timmars intensiv debatt på partiets EU-valkonferens. Förslag att införa formuleringar med kravet att lämna EU röstades ner med siffrorna 41 mot 30.

16/2 Trafikmål nås inte

Målet om 95 procents punktlighet i hela tågtrafiken kommer inte att nås till nästa år, säger Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i Ekots lördagsintervju. Trafikverket och järnvägsbranschen har som mål att till nästa år ska 95 procent av alla tåg vara i tid. Förra året kom drygt 87 procent av tågen fram i tid. Men Erixon tror att det blir jättetufft att klara 95 procent  ens till 2020.

15/2 Påskyndad strejklag

En ny lag som ska förhindra ett antal strejker skulle börja gälla först nästa år, men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson vill att den nya lagen kan finnas på plats senast 1 augusti i år, uppger SR Ekot. Lagen har direkt koppling till konflikten i de svenska hamnarna.

15/2 Teliachefer frias

De tre åtalade före detta Teliacheferna frikänns på samtliga punkter eftersom domstolen anser att brott inte har kunnat styrkas. Målet har prövats enligt den äldre lagstiftningen för mutbrott, med hårda kriterier för att man ska anses vara mutbar. Läs mer här.

15/2 Omstuvad lista 

Riksdagsledamoten Allan Widman petas från föreslagna placeringen som tvåa på Liberalernas lista i valet till EU-parlamentet. Efter en omröstning på partirådet tar tidigare riksdagsledamoten Said Abdu platsen som tvåa efter den nuvarande EU-parlamentarikern Cecilia Wikström.

15/2 M tappar

Moderaterna gör ett kraftigt väljartapp i Sifos väljarbarometer för februari. Partiet har nu ett stöd på 17,2 procent, jämfört med 19,5 procent i januarimätningen.

14/2 Senfärdig S-analys 

Senfärdig skärpning av migrationspolitiken, brister i sjukvården, samt utmaningar från Sverigedemokraterna (SD). Där finns de huvudsakliga orsakerna till Socialdemokraternas skrala valresultat, enligt partiets analys. Gabriel Wikström, tidigare folkhälsominister, har lett partiets valanalysgrupp.

14/2 S-bas avgår 

Distriktsordföranden för S i Göteborg, Anna Johansson, avgår från sin post i samband med årskongressen i april. Den tidigare ministern Anna Johansson har varit en huvudperson i konflikten inom S i Göteborg, där distriktsstyrelsen krävt gruppledaren Ann-Sofie Hermanssons avgång. Läs mer här. 

14/2 Kinamöte i förundersökning

Efter det uppmärksammade mötet mellan kinesiska representanter och den fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui inledes nu en förundersökning om egenmäktighet hos ambassadören vid förhandling med främmande makt, uppger Expressen.

Internationellt

20/2 Elefantattacker

Flyktingar i läger i södra Bangladesh hotas av attacker från elefanter i området. 13 människor har dödats av elefanterna, skriver TT. Lägret Kutupalong, som hyser 1,1 miljoner flyktingar, skyddas av fler än 55 elefantvakter.

19/2 Trudeaus närmaste avgår

Gerald Butts, Kanadas premiärminister Justin Trudeaus närmaste rådgivare, avgår. Butts har anklagats för att ha pressat dåvarande justitieministern Jody Wilson-Raybould att låta företaget SNC-Lavalin komma undan med böter i stället för rättegång. Byggföretaget var inblandat i en korruptionsskandal i Libyen, där höga tjänstemän ska ha mutats.

19/2 Förslag om hårdare gräns

Dansk Folkeparti lägger nu fram ett förslag om utökade gränskontroller mot Sverige. Det skulle förhindra att kriminalitet tar sig in i Danmark, anser partiet. »Vi tror att det kommer att få en god effekt på huvudstadsområdet«, säger Martin Henriksen, invandringspolitisk talesperson för Dansk Folkeparti, till DR. Gränskontrollen skulle vara permanent och gälla vid samtliga passager från Sverige till Danmark.

18/2 Sju hoppar av Labour

I ett osäkert brexitläge skakas brittiska oppositionspartiet Labour av att sju parlamentsledamöter väljer att lämna partiet och gå sin egen väg. Avhopparna anklagar partiet för att ha blivit rasistiskt och antisemitiskt och för att Labourledningen underlättar brexit. Läs mer här. 

16/2 Långt straff hotar Mannafort 

Åklagaren Robert Mueller skriver i ett underlag till domstolen i Virginia att president Donald Trumps tidigare kampan-jchef Manafort bör dömas till fängelse i mellan 19 år och 7 månader, och 24 år och 5 månader. Tidigare i veckan slog en federal domare fast att Manafort avsiktligt ljugit när han frågades ut i Muellers så kallade Rysslandsutredning.

16/2 Uppskjutet Nigeriaval

Nigerias presidentval skjuts upp en vecka och ska i stället hållas den 23 februari. Valkommissionens besked kom först under natten, bara några timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat. Kommis-sionen hänvisar till problem med distributionen av valmaterial.

15/2 Nyval i Spanien

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez utlyser nyval som ska hållas den 28 april. Beskedet kommer efter att minoritetsregeringens budget röstats ner i veckan.

15/2 Nödläge i muren 

USA:s president Donald Trump kommer att utlysa ett nödläge, säger han vid en pressträff vid Vita huset, där han beskriver situationen vid landets södra gräns som en nationell säkerhetskris.

14/2 Fransoser mot gula västar 

En majoritet av fransmännen tycker att Gula västarna bör sluta med sina demonstrationer. 56 procent av väljarna anser att Gula västarna ska sätta ett stopp för de veckoliga protesterna, visar en fransk opinionsundersökning. Andelen emot har växt med 11 procentenheter på en månad.