Vad har hänt senaste veckan?

Text:

Bild: TT

Sverige

23/1 Bakterier i kyckling

Sex av tio färska kycklingar som säljs i butik har bakterien campylobacter. Av 100 tagna prover var 61 procent färska kycklingar positiva för bakterien, visar en ny undersökning från Livsmedelsverket.

21/1 Kaplanhyllning

Den nya kulturministern Amanda Lind (MP) kritiseras för att hon i sociala medier hyllat tidigare MP-ministern Mehmet Kaplan, som fick lämna sin post efter samröre med företrädare för extremistiska organisationer. »Han begick ett misstag. Han avgick. Det var rätt och det var bra. Det tycker jag nu och det tyckte jag då«, säger Amanda Lind senare.

21/1 Vissa går,  andra kommer

Hans Dahlgren, Matilda Ernkrans och Jennie Nilsson (S), Amanda Lind och Åsa Lindhagen (MP) utses till nya statsråd i Stefan Löfvens andra regering. Samtidigt gör Anders Ygeman (S) comeback i regeringen. Sven-Erik Bucht (S), Helene Hellmark Knutsson (S) och Karolina Skog (MP) slutar i regeringen. Det var sedan tidigare klart att även Gustav Fridolin (MP) och Alice Bah Kuhnke (MP) samt Heléne Fritzon (S) lämnar regeringen. Läs mer här.

21/1 Nya spår

Polisen kommer att söka med spårhund efter en 25-årig kvinna som försvann på Öland i september 1997. Detta efter att personer har hört av sig med tips sedan polisen i region Syd i december tog upp så kallade kalla fall på sin hemsida. Informationen bedöms som så intressant att olika platser kommer att undersökas med spårhund.

20/1 Stöld hos KD

Kristdemokraterna i Skaraborg upptäcker att nästan 2 miljoner saknas i partikassan. Efter en internutredning har en person blivit av med sina politiska uppdrag i partiet och polisanmälts. Personen uppger att han har pressats på pengar.

20/1 Omväg med färdtjänst

En 90-årig kvinna i Borås som skulle fira jul med sin son fick åka en omväg på fem timmar med färdtjänst innan hon kom fram till sonen i Göteborg, en resa som normalt sett tar cirka 40 minuter. Kvinnan tvingades sitta kvar i bilen när kommunens riksfärdtjänst först släppte av en medresenär i Kungälv och därefter en resenär i Strömstad. Först 43 mil och fem timmar senare kom kvinnan svårt medtagen till Göteborg.

18/1 Rekord i förseningar

Under 2018 kom 87,8 procent av persontågen fram i tid, enligt Trafikverkets statistik. Det är 2,5 procentenheter lägre än 2017 och för första gången på flera år är siffran under 90 procent. Tåg som är mer än fem minuter sena eller ställs in räknas som försenade.

18/1 Snällare Malmö

Antalet polisanmälda brott minskade kraftigt i Malmö i fjol. Preliminär statistik visar en minskning med drygt 10 procent sedan 2017. Antalet anmälningar var det lägsta sedan 2001, trots att staden har växt med omkring 75 000 invånare sedan dess. Läs »Brottsplats Malmö«, veckans Fokus (#16-17) här. 

18/1 Överklagar Huskvarna

Åklagaren överklagar domen mot den 16-årige pojke som dömdes till fem månades sluten ungdomsvård för grov misshandel och ofredande av en hemlös EU-migrant som hittades död i en park i Huskvarna i somras. Dessutom överklagas beslutet att fria 14-åringen i den så kallade bevistalan.

18/1 Statsminister igen

Stefan Löfven (S) röstas fram som Sveriges statsminister i riksdagen. Det sker 131 dagar efter riksdagsvalet i höstas. Löfven fick mindre än 175 röster emot sig och tolereras därmed av riksdagen. 115 ledamöter röstade ja, 77 ledamöter valde att avstå, medan 153 ledamöter tryckte på den röda nej-knappen.

17/1 MP-flykt

De tidigare MP-riksdagsledamöterna Carl Schlyter, Annika Lillemets och Walter Mutt lämnar partiet i protest mot regeringsuppgörelsen mellan MP, S, C och L.

17/1 Fängelse för provfusk

Tre män döms till fängelse i mellan tre och sex år efter fusk i samband med högskoleprovet. Ytterligare en person döms till fängelse för medhjälp och fem andra personer döms till villkorliga domar och böter för andra brott med anknytning till fusket.

Internationellt

23/1 FBI skadas av nedstängning

Nedstängningen av delar i den amerikanska statsapparaten påverkar nu också federala polisen FBI:s arbete. »De operativa hindren som skapats av nedstängningen blir allt värre och skadar våra antiterror- och kontraspionageinsatser världen över«, säger Tom O’Connor, ordförande för agenternas organisation FBIAA.

22/1 Påtända ålar

Ålar i Themsen blir hyperaktiva beroende på höga förekomster av kokain i Londons avloppsvatten, rapporterar brittiska forskare och varnar för verkningarna på vattenlivet i floden.

22/1 Tvingas bära hatt

Kirgizistans president ska tvingas bära landets traditionella filthatt Ak-kalpak under sina resor utomlands. Förslaget, som också innehåller böter för att vanhedra hatten, får stöd av en parlamentarisk kommitté.

21/1 ELN tar på sig attack

Vänstergerillan ELN bekräftar att den ligger bakom bilbombsattacken i förra veckan mot en polisskola i Bogotá som tog 21 människors liv, inklusive gärningsmannens. Colombias regering säger att attacken planerats under de senaste tio månaderna.

21/1 Lösning för Nordirland

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger i parlamentet att en andra folkomröstning om EU kan underminera demokratin i landet. När det gäller backstop, nödlösningen om Nordirland, hävdar hon att regeringen inte kommer att omförhandla Belfastöverenskommelsen men att hon planerar att återvända till Bryssel för att diskutera en reservlösning för Nordirland. Läs Johan Hakelius blogg om brexit här.

20/1 Bomb i Londonderry

Polisen i Nordirland har gripit fyra personer som misstänks ligga bakom en bilbomb i staden Londonderry. Huvudspåret är att det är en utbrytargrupp från numera icke-krigförande IRA som ligger bakom attacken.

19/1 Över 100 flyktingar saknas

Över 100 personer uppges vara saknade efter att en gummibåt med migranter från Libyen sjönk för två dagar sedan. Tre överlevare har hittats. Överlevarna har berättat att de var 120 personer när de lämnade Garabulli i Libyen på torsdagskvällen.

19/1 Böter för burka

Sedan det omstridda danska maskeringsförbudet trädde i kraft i augusti har tolv personer fått böter. Lagen, som förbjuder personer att bära burka eller niqab offentligt, har kritiserats för att vara en symbolisk handling eftersom den bara berör omkring 200 kvinnor i Danmark. Men på ett halvår har tjugo personer delgivits misstanke om brott mot maskeringsförbudet och tolv böter har dömts ut.

18/1 Hemliga förhandlingar

Ett högnivåmöte inleds mellan företrädare för Nordkorea och USA, på en hemlig plats i Sverige. En nordkoreansk toppdiplomat befinner sig i Sverige, bekräftar UD. Samtalen förbereder för ett framtida toppmöte mellan den amerikanske presidenten Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

17/1 Fångutbyte i Jemen 

Representanter för regeringssidan respektive Huthirebellerna i Jemen har träffats i syfte att komma överens om en fångutväxling. Utbytet, som kan omfatta upp till 15 000 fångar på båda sidor, är en del av de förtroendeskapande åtgärder som det beslutades om under samtalen i Sverige i december.