»Vi har inte gått med på något«

Text: Madelene Engstrand Andersson

Bild: Scanpix

Varför har ni gått med på regeringens förslag om sänkt restaurangmoms utan att få något i gengäld?

– Vi har inte gått med på något. Vi har bara förtydligat att vi inte kommer att använda riksdagens instrument för att fälla regeringen på grund av ett förslag som vi egentligen tycker är bra.

Tidigare har ni motiverat en sänkning av restaurangmomsen med att man samtidigt skulle höja miljöskatter, varför försökte ni inte att få igenom det?

– Skulle vi ha spelat övertaktiskt hade vi kanske kunnat göra det, men jag är glad att vi inte är ett sådant parti. Det hade blivit väldigt konstigt om vi försökte att bakbinda regeringen genom att stoppa ett förslag som vi har med i vårt eget valmanifest. Det är också viktigt att påpeka att vi inte har fört några budgetdiskussioner med regeringen.

I en debattartikel i DN har du och Gustav Fridolin sagt att ni är villiga att samarbeta med regeringen inom infrastruktur, utbildning och bostäder. Varför tog ni inte upp ert viktigaste område – miljöpolitik?

– De konkreta infrastruktur- och bostadssatsningar vi nämnde var om energi­effektivisering. I det breda miljö­arbetet står vi så långt ifrån varandra att det inte finns några möjligheter att samarbeta.

Ni vill satsa 1,8 miljarder kronor på en total omställning till förnybar energi tills 2030. Varför valde ni att presentera det just nu?

– Efter att regeringen presenterat sin budget tyckte vi det var angeläget att få upp debatten om energiomställning redan nu, innan vi lägger fram hela vår budgetmotion. I regeringens budget lös det här området helt med sin frånvaro.

Var det bristande stöd i riksdagen som fick regeringen att backa från sitt femte jobbskatte­avdrag?

– Det har det spekulerats om. Jag kan bara säga att jag är glad att de backade för det var ett dåligt förslag.

I »Ekots« lördagsintervju sa Per Bolund, er nya ekonomiska talesperson, att han på lång sikt är för platt skatt. Är du det?

– Det var inte vad han sa. Han har fört ett resonemang kring om miljöskatter skulle vara ett progressivt sätt att bedriva skattepolitik. Jag för inget resonemang kring platt skatt och jag känner mig trygg med att Per Bolund tydligt står bakom en fördelningspolitik.

Han sa också att det var »dumt att i det här läget utesluta några uppgörelser« med regeringen. Finns det något du kan tänka dig att inte göra upp med regeringen om?

– Ja, i alla frågor där de inte är beredda att ta ansvar för den långsiktiga utvecklingen. Sedan är det, precis som jag tror att Per Bolund menade, svårt att utesluta specifika frågor. Vi vet inte vad de kommer att presentera under de närmsta tre åren och i enstaka frågor kan det komma sig att vi gör samma analys. Men vi fokuserar på att lägga upp en oppositionspolitik som vi kan genomföra efter nästa val.

Peter Eriksson sa före valet att det är bättre med en majoritetsregering än att miljöpartiet är ett stödparti. Gäller det fortfarande?

– Ja, det gör det. Vi går inte in i några budgetförhandlingar som stöd till regeringen. Det är stor skillnad mot att meddela att vi inte kommer att fälla förslaget om restaurangmomsen.

Era väljare svarar i opinionsmätningar att de står mer till vänster än till höger och du gick hårt åt moderaterna i både ditt tal på kongressen då du valdes till språkrör och i ditt tal i Almedalen. Blir det inte en svekdebatt om ni gör upp för ofta med regeringen?

– Jag tror att det står väldigt klart för våra väljare att vi vill få till en starkt förändrad politik för att driva på en strukturomvandling för hållbar energiutveckling. Vi är tydliga med konkreta förslag på hur det kan göras och kan några av dem genomföras före 2014 så tror jag att våra väljare är med på det.

Om kristdemokraterna skulle sparkas ut ur regeringen och miljöpartiet plockas in skulle regeringen ha majoritet i riksdagen. Vad säger du om det?

– Det är en hypotetisk fråga. Det får du fråga Fredrik Reinfeldt om. Det kan jag inte säga något om.

Detta har hänt

Miljöpartiet, med språkröret Åsa Romson, har den senaste tiden öppnat upp alltmer för ett samarbete med alliansen, bland annat genom att samtycka till veckans budgetförslag om sänkt restaurangmoms.