Anton Säll: Grattis till valvinsten i Sverige, CNN

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

John King är en amerikansk silverräv och CNN-journalist som specialiserat sig på rösträkningen i amerikanska val. Han har en stor pekskärm och tillbringar ungefär 22 timmar per dygn framför den i TV-studion när valets slutskede är som mest brinnande.

I USA pratar man mest om att Joe Biden vann Pennsylvania och valet. I Sverige pratade man i stället om att man följde valet via CNN.

Enligt min högst ovetenskapliga undersökning av sociala medier har svenskar den senaste veckan lagt upp fler gryniga Instagrambilder på John King och CNN:s valvaka än på Joe Biden eller Kamala Harris.

I stället för att signalera att man är lag Biden eller lag Trump ville man signalera att man är lag CNN och lag John King i valvakestriden.

Av någon anledning blev det viktigt för många att visa att man minsann inte är någon mellanmjölkstittare. SVT:s, Aftonbladets eller TV4:s valbevakning kunde gå hem och lägga sig. Den beläste och intellektuelle tittaren – USA-valsknarkaren – följer CNN och berättar det på sociala medier för alla sina följare.

Som vanligt när ett tidigare smalt fenomen slår brett fanns det missnöjda röster bland de sedan tidigare frälsta.

Expressens ledarskribent Arvid Åhlund återupprepade flera gånger att John Kings insats i studion det här valet inte är något ovanligt: han som följt valen via CNN sedan 2008 vet att King alltid håller på så här.

Men Åhlund mässade för döva öron. De nyfrälsta var upptagna med att fortsätta CNN-signalera. Då finns inte utrymme för kritiska röster.

Nu får både John King och de svenska USA-valsknarkarna vila till nästa president-omgång om fyra år. Kanske har den svenska sektionen nyktrat till en aning till dess.

Text:

Toppbild: TT