Biden infriar sitt första löfte om en regering som »ser ut som Amerika«

Text:

Bild: TT

Ett progressivare USA, åtminstone vad gäller faktisk representation, det är vad världen kommer att se när Joe Bidens nya regering tar plats. Hälften är kvinnor, och en majoritet har den etniska mångfald som Donald Trumps kabinett saknat, omgiven av vita män som han varit i fyra år. Samtidigt blir det den näst äldsta regeringen på 40 år, i ett land där hög ålder är standard för allmänhetens tjänare.

I ett sönderslitet USA där rättigheter för minoriteter blivit en av de största frågorna och rasism och sexism orsakat stora proteströrelser i #metoo och Black Lives Matter spelar det roll vem som får leda och representera. Joe Biden lovade när han vann valet att skapa en regering som skulle “se ut som Amerika ser ut”.

Det är ett löfte som han ser ut att uppfylla.

Det kabinett som är på plats så snart senaten godkänt Joe Bidens nomineringar är på många sätt historiskt. Här finns den första afroamerikanska försvarsministern, Lloyd Austin, den första ministern med latinamerikansk bakgrund, Alejandro Mayorkas, minister för inrikes säkerhet, den första ministern med bakgrund i den amerikanska ursprungsbefolkningen, Deb Haaland, inrikesminister, och den första kvinnliga finansministern, Janet Yellen.

Tre personer i den nya regeringen har latinamerikansk bakgrund, också det den högsta siffran någonsin.

Vice presidenten Kamala Harris har både afroamerikansk och asiatisk bakgrund, med pappa från Jamaica och mamma från Indien.

I regeringen finns också den första öppet homosexuella ministern i Pete Buttigieg, ny transportminister.

[caption id="attachment_650707" align="alignnone" width="991"] Lloyd Austin blir den första afroamerikanske försvarsministern. FOTO: TT[/caption]

Prislappen: Så mycket kostade USA-valet – krossade tidigare rekord

Men även om Biden på många punkter lyckats bättre än företrädarna med sin ambition att spegla så är han faktiskt inte bäst i klassen, det visar en ny jämförande studie. Brookings institute har studerat sammansättningen av de senaste 40 årens amerikanska regeringar, från Ronald Reagans presidentskap 1981 fram till Joe Biden 2021.

I Bidens regering, likväl som Donald Trumps, ingår 25 personer, men Brookings har valt ut de 15 återkommande poster som funnits i successionsordningen till presidentposten sedan 80-talet och undersökt förekomst av etnisk mångfald, kön och ålder.

Tittar man på hela Bidens regering är varannan kvinna, men i Brookings urval av de viktigaste positionerna finns 33 procent kvinnor i den nya regeringen.

Det är ändå rekordhögt över Trump, med 13 procent, och H.W. Bushs 7 procent. Sämst av alla var Reagan, inte enda kvinna i regeringen.

46 procent av Biden-regeringen är i 60- och 70-årsåldern. Snittåldern är 59 år, visserligen yngre än Trumpadministrationens snitt på 63 år, men samtidigt långt ifrån Bill Clintons snitt på 53 år. Dessutom blir snittet lägre av att en av ministrarna, Pete Buttigieg, bara är 39 år. Den nya finansministern Janet Yellen är 74 år.

Till och med Ronald Reagans regering hade betydligt lägre snittålder på sin tid - 55 år.

Trenden i ett USA som präglas av generös inställning till ålder i högre befattningar går alltså nu mot ännu högre åldrar.

I kongressen är snittåldern om möjligt ännu högre i ledande befattningar. Nancy Pelosi är 80 år, liksom hennes närmaste medarbetare. Den äldsta politikern av alla är senator Dianne Feinstein, 87 år, som tvingades lämna en av sina befattningar på grund av sviktande minnesfunktioner. Hon kvarstår dock i ämbetet. Det gör också Högsta domstolens domare Stephen Brayer, 82 år. Pensionsålder saknas nämligen, vilket gör det omöjligt att peta någon som inte längre klarar uppdraget så länge personen själv anser att det går bra.

Den etniska representationen har diskuterats mer än något tidigare presidentskap. Trump var notoriskt usel på den punkten, i klass med Ronald Reagan. Men tittar man noga på övriga presidenter så visar urvalet av regeringsposter som Brookings tittat på att den som lyckats allra bäst de senaste sju presidentperioderna är Bill Clinton. Det är mycket tack vare hans stora förankring i den afroamerikanska delen av USA. Men Biden har fler minoriteter i sin regering, och kommer därmed upp i andra numerärer, inte minst har han lyckats med det som ingen annan amerikansk president gjort tidigare - fått samtliga stora minoriteter med i sin laguppställning och lyckats ändra balansen till att väl representera bägge könen.

Därför riskerar Biden bli bakbunden från början: »Behöver arbeta ännu hårdare«