Epidemiernas oförenta stater

Text:

Bild: TT

Guvernören Brian Kemp i Georgia väckte uppståndelse tidigt under coronakrisen i USA.

Vid en presskonferens i början av april förklarade republikanen att han precis hade fått veta att människor som inte uppvisade symtom kunde sprida viruset.

Uttalandet väckte förvåning, eftersom uppgifterna var allmänt kända.

Samma dag blev Georgia en av de sista delstaterna att stänga restauranger, biografer och arbetsplatser.

Några veckor senare stod guvernören vid samma podium i den lummiga vårgrönskan i Atlanta.

Det var dags att öppna upp delstaten igen, var budskapet då.

Nyheten tog lokala företagare på sängen, liksom flera borgmästare, som tyckte att det var för tidigt. Demokraten Stacey Abrams beskrev beslutet som »farligt inkompetent« och i Vanity Fair kallades Brian Kemp för storfavorit till att bli »landets mest korkade guvernör«.

Georgia är ett exempel på hur USA:s 50 delstater väljer olika vägar när samhället ska öppnas igen. Men skillnaderna var tydliga redan när antalet fall av covid-19 började växa dramatiskt.

I vissa delstater agerade guvernörer snabbt – andra väntade in i det sista.

En faktor har visat sig vara om delstaten styrs av en demokratisk eller republikansk guvernör, enligt The Guardian. Information från Kaiser foundation visar att demokratiska guvernörer var snabbare med att utlysa nödtillstånd, skicka hem elever från skolor och stänga företag som inte ansågs samhällsviktiga. Delstater med republikanska guvernörer var däremot avvaktande och mer benägna att tona ner riskerna, enligt tidningen.

Till exempel väntade Floridas guvernör Ron DeSantis med att beordra invånare att stanna hemma. Han ändrade sig först efter att Donald Trump och Vita huset hade utökat sina riktlinjer.

Experter menar samtidigt att delstaternas olika åtgärder visar på svårigheterna för en federal republik med 50 delstater att gemensamt tackla en kris av den här typen.

– Jag tror att det är omöjligt att tala om en covid-19-epidemi i USA. Vi måste säga att det är covid-19-epidemier. För epidemierna och åtgärderna varierar från delstat till delstat, säger professor Lawrence O Gostin vid Johns Hopkins university till The Guardian.

[caption id="attachment_639164" align="alignnone" width="991"] Går sin egen väg. Georgias guvernör, Brian Kemp, har valt att hålla delstaten mer öppen än övriga USA.[/caption]

Sedan det första fallet av covid-19 bekräftades utanför Seattle i mitten av januari har USA blivit pandemins epicentrum. Omkring en miljon fall har bekräftats och runt 60 000 människor har förlorat livet.

Samtidigt som antalet döda har ökat har president Trump ivrigt talat om att öppna landet igen. Ekonomin har tvärbromsat i USA och drygt 25 miljoner amerikaner har blivit arbetslösa.

– Vårt land byggdes inte för att stängas ner, sa presidenten den 23 mars.

För Donald Trump anses det vara avgörande att ekonomin vänder uppåt igen inför valet i höst. Rådgivare har dock varnat för att presidenten måste balansera försiktigt mellan ekonomin och risken för att virusspridningen tar fart igen.

Den plan som Vita huset har presenterat går ut på att landet ska öppnas i tre steg, förutsatt att smittkurvan gått ner under 14 dagar. Trump har sagt att planen är vägledande och att guvernörerna får avgöra när tiden är inne.

Det har lett till att delstater som South Carolina och Tennessee följer Georgias exempel, där nagelsalonger, frisörer, bowlinghallar och biografer nu tillåts hålla öppet igen.

Andra delstater avvaktar och menar att kapaciteten att testa patienter först måste bli bättre.

Vita husets virusexpert, dr Anthony Fauci, har vädrat oro för att vissa delstater går för snabbt fram.

– Får vi inte viruset under kontroll kommer den riktiga ekonomiska återhämtningen inte att ske, säger han till ABC.

LÄS OCKSÅ: Skillnaden mellan rika och fattiga blottas i Kalifornien