Analyser: Ideologi blir Putins agenda

Text:

Bild: TT, AFP

Vladimir Putins jordskredsseger i söndagens val förvånande ingen. Den stora frågan är vad han ska göra de närmaste sex åren? Och vad Putin vill med landet på längre sikt då han inte kan sitta kvar efter nästa mandatperiod.

Tony Barber på Financial Times skriver att landet skulle behöva ekonomiska reformer. Det är dock osannolikt, enligt Barber.  »Lärdomarna från Gorbatjov-eran är att en liberal inhemsk reform och dess konsekvenser (…) medför socialt tumult på hemmaplan och nedgraderar Rysslands internationella ställning.«

CNN:s säkerhetsexpert Samantha Vinograd tror att Putin kommer att uppvisa en större  fientlighet mot omvärlden. Hon tar upp nervgiftattacken i Storbritannien och dataintrånget mot USA som tecken på Rysslands kapacitet.

Ett av Putins mål som gått under radarn är att utveckla en post-sovjetisk ideologi och inte bara definiera sig som motståndare till det som väst står för, skriver författaren Agnia Grigas hos Reuters.

»Men, de olikartade strängarna av konservatism, västförnekelse och självutvidgning misslyckas med att bilda en sammanhängande helhet. Ideologi är ett mer komplext fenomen, som generellt innefattar nyckelelement som ekonomisk teori”, skriver hon.

Och fortsätter:

»Medan Putin kanske försöker erbjuda en alternativ förståelse för världen har Kreml inte visat sig kunna erbjuda ett attraktivt alternativ till västerländsk livsstil.«

Det lär bli den stora frågan de närmaste sex åren, enligt Grigas. Då blir det också säkrare att lämna över ett »Ryssland utan Putin«, skriver Stig Fredriksson i Fokus.

Analyser

Fokus: Putin oroar sig för tiden efter 2024 

The Economist: Det finns en hårdare verklighet för Putin

Reuters: Ryssland har en messiansk vision

Financial Times: Inget hopp för liberala reformer

CNN: Förvänta er mer trubbel