Är Sverige ett större hot mot Finland än Vladimir Putin?

Text:

Genre: Källkritik Vad: Publicistiskt ansvar
Vilka: Journalister, insändarskribenter och en kontroversiell professor

Den Esbo-baserade ekonomiprofessorn Paul Lillrank skakade om debatten i Svenskfinland i sommar med två kolumner i den största svenskspråkiga dagstidningen, Hufvudstadsbladet. I den första skrev han om invandringens pris i form av ansträngd välfärdsbudget och målade upp en mörk bild av Sverige som ett avskräckande exempel med »ökad kriminalitet, försämrad kvinnofrid, no go-zoner och anlagda bränder varje natt«. Häromveckan följde han upp med en beskrivning av hur han sedan 2015 har gått från att vara livrädd för att Finland och Baltikum ska bli invaderade av Putins ryska arméer, till att se Sverige som ett större hot. Den »muslimska massinvandringen« till Sverige är, enligt Lillrank, en »större ödesfråga än Putin« för Finland. Detta är också något som, enligt professorn, Danmark och Norge redan har insett.

I sin kolumn liknade han en »självdestruktiv galenskap« hos den svenska eliten i dag vid Karl XII:s sista år vid makten.

Publiceringen av de två texterna har skapat en intensiv debatt och kritiseras för att piska upp invandringsfientliga stämningar baserat på ounderbyggda »fakta«.

Lillrank refererar bland annat till svenska »privatspanare«, och har själv i efterhand medgett att han hämtat uppgifter från den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Chefredaktören Susanna Ilmoni försvarade publiceringen med att det är viktigt att låta olika röster komma till tals för att garantera diversitet. Något som författaren Merete Mazzarella inte alls godtog. I ett debattinlägg i förra veckan pekade hon på att kritiken inte handlar om vilka sanningar som får uttryckas utan om att Lillrank har använt tvivelaktiga källor.

Var står lägren?

– Skäms, HBL! utropade en insändarskribent och ifrågasatte om man verkligen får torgföra vilka rasistiska och ounderbyggda påståenden som helst i tidningen. Flera efterfrågar studier som stöder påståendena om en nära förestående svensk samhällskollaps.

– Man kan, två dagar efter knivatattentatet i Åbo, fråga sig om det i dessa tider är mera ilska vi behöver. Är det inte snarare eftertanke och fakta, skrev Merete Mazarella.

– Andra insändarskribenter välkomnar Lillranks frispråkighet och signaturen »Maja« påpekar att förbjuda åsikter och fakta kallas för politisk korre kthet.

– Att försöka skjuta Lillrank i sank är kontraproduktivt skriver en som kallar sig »Anonym«: »Det kommer att komma flera sanningssägare och de kanske inte alla är lika trevliga«.