Björntjänsten

Text:

Bild: VIKTOR DRACHEV/scanpix

Ovädret hängde över Visby. På Donners Brunns uteservering tryckte sig människor tätare samman för att slippa regnet.

Aftonbladets ledarredaktion var där. Expressens politiska reportrar. Dagens Arena, DN-bylines, en ledarskribent på Svenska Dagbladet.

Bredvid journalisterna stod en av Studio Totals anställda och skällde. Det hade varit hennes jobb att hålla kontakten med medierna under Almedalsveckan. Pr-byrån hade genomfört sin dyraste och mest spektakulära kampanj någonsin.

– Vet du ens vad vi gjort i Belarus och varför? sa hon till en journalist som inte tyckte den senaste aktionen var något att skriva om.

Byrån som brukade få medierna exakt vart de ville hade tappat stinget. Ingen av de tillfrågade journalisterna hade velat följa med till Litauen, där Studio Totals flygplan skulle landa på vägen från Vitryssland. Av de stora medierna hade bara Aftonbladet, Expressen och SVT nämnt nallarna som föll över Minsk. Jämför det med när Studio Total arrangerade Gudrun Schymans pengabål två år tidigare.

»I stället för att uppmärksamma situationen i Vitryssland började medier spekulera i huruvida aktionen var ett påhitt«, gnällde grundaren Tomas Mazetti i en debattartikel dagen efter att han hade flugit över diktaturen och släppt ut 800 nallar med frihetsbudskap. Journalisterna gäspade.

En månad senare befann sig Sverige och Vitryssland i diplomatisk kris. Den svenska ambassadören utvisades.

– Skandalöst, sa utrikesminister Carl Bildt.

För den uppmärksamhetsälskande pr-byrån Studio Total var Vitryssland en utmaning. Landet ligger bara en timme och fyrtio minuter från Stockholm, om man flyger reguljärt vill säga. Men bland den svenska befolkningen är intresset för Europas enda diktatur svalt. Det är inte direkt Palestina eller Burma. Eller Syrien.

Hur många hade till exempel hört talas om ambassadören Stefan Eriksson innan han blev nekad att komma tillbaka till landet? Vem visste hur viktig han anses vara bland den vitryska oppositionen?

Den svenska ambassadören har skaffat sig kontakter över hela landet. Han har översatt svenska barnböcker till ryska och vitryska författare till svenska. Att han kan språket provocerar regimen. Vitryskan ses som oppositionell. I Sovjetnostalgiska Lukasjenkos stat har ryskan tagit över.

Svenska politiker beskriver Stefan Eriksson som ovanligt noggrann med att förse både regeringspartierna och de rödgröna med information om landet. På ambassaden fick schlagervinnaren Loreen möta oppositionen när hon uppträdde i Vitryssland i juli.

Allt är farliga saker för en president som kontrollerat landet sedan 1994 och inte har några tankar på att sluta.

Det är inte bara ointresse bland svenskar som gör att det har talats tyst om Vitryssland. Demokratiarbetet är farligt och det är mot det som Fredrik Reinfeldts regering har riktat om biståndet.

– Den nya strategin har inneburit ett större fokus på demokrati och mänskliga rättigheter, miljö och marknadsutveckling. Samtidigt har stödet till sociala sektorer fasats ut, till exempel till projekt som genomfördes av Arbetsförmedlingen och Adoptionscentrum, säger Klas Rasmusson, Sidas enhetschef för Östeuropa.

Sida vill inte kommentera, men enligt Fokus källor går det hemligt bistånd till landets demokrati- och människorättsaktivister. Pengar till utbildning, lobbyarbete, koordinering av evenemang, nätverkande. Allt i största hemlighet, eftersom det är olagligt för opposition och civilsamhälle att ta emot pengar från utlandet.

De flesta svenska riksdagspartier har samarbeten med partier i Vitryssland sedan tio, femton år tillbaka. Efter presidentvalet 2010, när oppositionskandidater fängslades, var Sverige drivande i en hårdare EU-politik.

Det har pyrt mellan Sverige och Vitryssland sedan långt innan Studio Total bestämde sig för att skaffa flygcertifikat.

Idén föddes för omkring ett år sedan. Studio Total hörde talas om en fängslad vitrysk demokratiaktivist när de drack drinkar i New York. De ville hjälpa till. På sitt sätt.

Pr-byrån drivs av kusinerna Tomas Mazetti och Per Cromwell, som egentligen heter Bergkvist och Eriksson. Deras marknadsföring handlar om maximal uppmärksamhet, bra eller dåligt sammanhang spelar ingen roll.

De är besatta av Google Trends, verktyget som visar hur mycket något har googlats över tid. Störst genomslag har de fått när de lurat medierna: En man som hoppade bungyjump från Öresundsbron 2010 var egentligen reklam för ett nytt möbelföretag. Succébloggaren Black Ascot skulle ge Malmö Opera en ny målgrupp 2009. Kulturpartiet som lanserades i Almedalen 2005 var en bluff, en kampanj för Riksteatern.

Därför var det inte konstigt att de flesta tvivlade när Studio Total meddelade att de på morgonen den 4 juli hade lyft sitt enmotoriga plan från Litauen, tagit sig över gränsen till Vitryssland och släppt ner nallar i fallskärmar. På ryggen hade varje björn en lapp: »We support the Belarusian struggle for free speech.«

Nallebjörnar hade använts av vitryska demokratiaktivister vid tidigare demonstrationer.

Datumet var noga övervägt. Mitt under Almedalsveckan, när alla journalister redan hade förväntningar på Studio Totals nästa spektakel. Den fjärde juli skulle visserligen göra det svårt att få uppmärksamhet i USA, men å andra sidan var det dagen efter nationaldagen i Vitryssland. Studio Total räknade med att landets kontrollinstanser skulle vara lite segare efter firandet. Och Lukasjenko skulle framstå som extra löjlig om luftförsvaret missade Studio Totals plan dagen efter den traditionella militärparaden.

Hur diktatorn reagerade? Som den svenska pressen ungefär. Han sa att det inte hade hänt.

Men vittnesmålen inifrån landet blev för många. En skandal som förvärrades av att det inte finns någon gränskontroll mellan Ryssland och Vitryssland. Generalen med ansvar för gränsövervakning och en från luftförsvaret fick sparken. Fem tjänstemän, bland annat försvarsministern och KGB:s säkerhetschef, varnades.

Samtidigt, den 3 augusti, meddelade Lukasjenko att Stefan Eriksson inte var välkommen tillbaka i landet efter sin semester. Anledningen uppgavs vara hans kontakter med oppositionen. Carl Bildt kallade Lukasjenko för buse, slängde ut två diplomater och drog in tillståndet för den tilltänkte nye ambassadören.

Var det nallarna som ledde till den diplomatiska krisen? Nja, snarare Sveriges tydliga politik under många år, säger politikerna och människorättsorganisationerna. Det var också UD:s officiella linje till en början. Lukasjenko hade inte sagt något om några nallar när Stefan Eriksson utvisades. Men vad som rör sig i Lukasjenkos huvud vet ingen. På UD är man inte längre så säker på att det bara handlar om den hårda svenska politiken.

– Det kommer signaler från bedömare, kombinerat med regimens starka reaktion på den här historien som de uppfattar som förödmjukande, som tyder på att det skulle vara den utlösande faktorn. Att de påstod att ambassaden var inblandad i attacken signalerade att de brydde sig, säger en källa på UD.

Ilskan från Almedalen gick över. Studio Total fick sin uppmärksamhet. I världens medier fanns inga nyanser, där tvekade man inte om att säga att det var nallarna som fick ambassadören utslängd.

Men som vanligt fick pr-byrån också kritik. En bloggare som hade lagt upp en bild på nallarna greps. En man som anklagades för att ha hyrt ut en lägenhet till Studio Total greps också. Studio Total fick stå till svars i svenska medier.

– Det är ett hån mot seriösa människorättsaktivister, som dagligen riskerar sina liv. Sen kommer en nallebombning och stjäl uppmärksamhet i pr-syfte för pr-firman själv, säger till exempel Robert Hårdh, chef för Civil Rights Defenders.

Sådant lyssnar inte Tomas Mazetti på. Han tycker att den senaste tidens utveckling är bra. I Studio Totals självbild har de inte bara förnyat marknadsföringen. De har förnyat utrikespolitiken. Tomas Mazetti jämför sig med aktivisterna under den arabiska våren.

– Carl Bildt är fast i tanken att man ska kunna sitta där, män emellan, och säga att så här, Lukasjenko, vill vi inte ha det. Vi ville göra något helt annorlunda, så vi anslöt oss till den här, vad ska man säga, sociala medier, Twitter, knäppa teater-revolutionstanken, där alla kan bidra med sin lilla del, säger chefen för PR-byrån, som brukar framhålla att de står över alla regler, älskar att bryta dem.

Att folk i Vitryssland känner stöd och kan skratta åt Lukasjenko, och att landet ser illa ut inför Ryssland, kommer att göra skillnad, menar Tomas Mazetti. Byråns anställda är rädda för KGB. De håller sig undan på ett hotell på Södermalm i Stockholm, som de har fått använda som kontor en tid som tack för en gratiskampanj. Där berättar Tomas Mazetti att han vill fortsätta med utrikespolitiken.

– Vi kan gärna vara med och jobba med saker underifrån och protestera med humor och använda sociala medier för att förändra världen. Jag tror att det kommer att rita om kartan vad gäller hur utrikespolitik kan bedrivas.

Ett skräckscenario för UD. I Sverige har diskussionen gått från om aktionen är sann eller inte, till vad konsekvenserna kommer att bli. På departementet håller man just nu på att titta på hur Stefan Eriksson ska kunna fortsätta sitt arbete utanför landet och hur Sida ska kunna jobba vidare med biståndsprojekten. De är förbannade på pr-byrån.

–Det de gjorde bygger på total oinsikt om vad en diktatur faktiskt sysslar med. De har gjort demokratikampen en stor otjänst. Nu stärker Vitryssland gränsen och repressionen ökar tack vare det här, säger en central källa på UD.

Men Tomas Mazetti är övertygad. Han har googlat.

– Man har pratat mer än dubbelt så mycket om Vitryssland de senaste månaderna som totalt det senaste året. Och det är landet som helhet, det är inklusive all sport och allting. Det säger någonting om vår lilla nallekampanj.

Fakta | Turerna kring krisen

Nallekuppen följdes av att samtliga svenska diplomater utvisades ur Minsk.

4 juli
Studio Total flyger till Vitryssland via Litauen och släpper ner 800 nallar med yttrandefrihetsbudskap.

3 augusti
Den svenska ambassadören utvisas. Sverige svarar med att dra in tillståndet för två vitryska diplomater och neka den nye ambassadören inresetillstånd.

7 augusti
KGB ska, enligt Studio Total, ha skickat ett mejl och bjudit in dem till Vitryssland, i egenskap av misstänkta.

8 augusti
Vitryssland meddelar att ambassaden i Stockholm kommer att stängas. President Aleksandr Lukasjenko kastar ut alla svenska diplomater från Minsk.

9 augusti
Lukasjenko anklagar svenska ambassaden för att ha samarbetat med Studio Total. UD förnekar. USA stöder Sverige i ett uttalande.

10 augusti
EU har extrainkallat möte och uttalar stöd för Sverige i den diplomatiska konflikten.

13 augusti
Svenskar i Vitryssland uppmanas till försiktighet efter att ambassaden har tagit emot hot. Det litauiska försvarsutskottet kallas till extramöte om nalleflygningen.

14 augusti
Studio Total svarar på KGB:s inbjudan till Minsk med att i sin tur bjuda in Lukasjenko till Skåne.

15 augusti
Vitrysslands försvarsdepartement meddelar att luftförsvaret kommer stärkas.

17 augusti
Litauiska åklagare inleder utredning om brott mot internationella luftfartsföreskrifter.