Burma: Efter cyklonen

Text: Lotta Engzell-Larsson

Bild: Scanpix

De första offren för cyklonen Nargis dränktes i lördags av 3,5 meter höga tidvattenvågor. Dödstalen stiger varje dag, från ursprungligen ett par tusen till drygt 20 000 på onsdagen, över 40 000 människor är försvunna och många av dem kan komma att ingå i dödstalen. Människor har krossats och drunknat. En miljon beräknas vara hemlösa. Luftfuktigheten är hög, det är 40 grader varmt.

– Det är svårt att få en fullständig bild av de totala skadorna, det var en massiv cyklon, men flera miljoner människor har drabbats på något sätt, säger Lena Birgitta Hansson, handläggare för Sydostasien på Röda Korset.

De som inte själva är skadade har kanske förlorat någon anhörig, deras djur är döda, risfälten där bönderna haft sin försörjning är förorenade. Brunnarna är förstörda av saltvatten. Och hjälparbetarna fruktar att många fler kan dö i sviterna av ovädret än av cyklonen i sig. Människor kommer att drabbas av sjukdomar som malaria, och svälta och törsta ihjäl. Men för många är det redan för sent.

Hjälparbetare berättar för brittiska BBC om hur de mötts av stinkande likhögar i de värst utsatta byarna i stora floddeltaområden. Även om det fanns omedelbar hjälp att få skulle det vara svårt för den att nå fram, därför att områdena är så otillgängliga.

– Marken består av lös sediment, vägarna är totalförstörda av vind och vatten, de är inte asfalterade. Dessutom blockerar nedfallna träd framfarten, människor är fångna, säger Lena Birgitta Hansson.

Militärdiktaturen har bett omvärlden om hjälp, och välkomnar den. Men det är enklare med paketerade förnödenheter än hjälparbetare. Att skaffa visum till hjälparbetarna är en »utmaning«, enligt Röda Korset. Burma är ett stängt land, diktaturen är restriktiv med att släppa in utlänningar som inte är turister. Kanske inte minst därför att militären inte vill ha för mycket utlänningar som rör sig i landet när omröstningen om en ny författning genomförs den 10 maj. I de hårdast drabbade områdena, långt ifrån Naypyidaw där regeringen sitter, har datumen nu skjutits upp till den 24 maj.

Läs mer om: Munkarnas protester, diktaturens förtryck.