Finska valet blev en rysare

Text:

Bild: Martti Kainulainen/AP/TT

Det blev jämnt i det finska valet och nu väntar en trixig regeringsbildning. Finska Socialdemokraterna (SPD) blev det största partiet med 17,7 procent. Därefter fick Sannfinländarna 175 procent och Samlingspartiet 17,0 procent av rösterna.

– Det är inte så att Socialdemokraterna har ett starkt mandat, utan här kommer det att bli tuffa förhandlingar, Åsa von Schoultz, professor i statsvetenskap i Helsingfors, till SR Ekot.

Och fortsätter:

– Ingenting är omöjligt i finländsk politik (…) Men i den här valrörelsen så har det funnits ovanliga tendenser som tyder på att det kommer att bli svårt att ta in Sannfinländarna i en regering. Både SDP och Samlingspartiet har varit ganska tydliga med att säga att det skulle vara besvärligt och att man inte delar samma värderingar.

Professor emeritus Göran Djupsund säger till finska Yle att situationen är knepig. Han tror attSPD planerade att styre med Centern och De gröna, men tvivlar på att den kombinationen blir av.

–  Det skulle räcka kanske nätt och jämnt, om de skulle ha SFP med sig. Men sossarna skulle vilja ha sällskap av Vänsterförbundet, och då sitter Centerpartiet i en sits som de inte vill vara i, säger han.