Fordfamiljen går igen i Ontario

Text:

Rob Ford blev borgmästare i Toronto år 2010 och stannade på posten i drygt fyra år. Fyra minst sagt intensiva år. Hans borgmästartid beskriv som en oberäknelig cirkus där hans privatliv hela tiden stod i centrum. Redan innan han valdes fanns anklagelser om att han misshandlat sin hustru, en rattfylla och många kunde vittna om att han varit kraftigt berusad under en av Toronto maple leafs matcher.

Men Rob Ford fann stöd hos förortens folk, själv uppväxt i stadsdelen Etobicoke, och fångade in både rubriker och väljare med utfall mot att staden var alltför inriktad på den centrala Toronto.

En natt vid tvåtiden hittades borgmästaren berusad av vakter, när han gick omkring i stadshuset med en flaska sprit i handen.

Fast det var framför allt videoklippet från 2013 där Rob Ford sitter och röker crack ihop med ökända kriminella som gjorde honom världskänd. Rob Ford förnekade saken först, men efter att ha överbevisats förklarade han att han skulle läggas in på rehab. Stadens fullmäktige bestämde slutligen att han skulle avlägsnas från sin post.

En ständig följeslagare – och försvarare – hade han i brodern Doug Ford, som också satt i stadsfullmäktige i Toronto. De två hade ett tag ett vecko-program på radio »The city with mayor Rob Ford & councillor Doug Ford«, dit lyssnarna kunde ringa in.

Även det blev omtalat. En återkommande ringare var »Dave från Scarborough«, som i själva verket var Rob Fords kommunikationschef.

Men Rob gav inte upp efter att ha blivit avsatt. I början av 2014 förklarade han att han skulle ställa upp i borgmästarvalet den hösten. Beskedet att han hade cancer i lång framskridet stadium gjorde att han under tidig höst drog tillbaka sin kandidatur – till förmån för Doug.

Det var nära att han lyckades: Doug fick 34 procent av rösterna, men besegrades av John Tory (!) från samma parti; Progressiv Conservatives, som fick 40 procent.

Doug Ford hade tänkt göra ett nytt försök i borgmästarvalet i år. I höstas bjöd hans familj in till grillparty i Etobicoke, där Doug berättade att han kandiderade.

– Det här är för dig Robbie, sa Doug Ford och syftade på brodern Rob som gick bort 2016. I början av februari i år hade han ångrat sig – siktet var nu inställt på att bli de konservativas ledare i provinsen Ontario.

Vad hade hänt? Jo, föregångaren Patrick Brown fick avgå i januari efter att ha anklagats för sexuella trakasserier under sin tid som parlamentsledamot i spåren av #metoo.

Den 10 mars valdes med knapp marginal Doug Ford till ny ledare. Och det i ett omtvistat val – föga förvånande med Ford inblandad. Över 3 000 röster i partivalet kunde inte härledas till någon av valkretsarna utan »hängde i luften« utan geografisk hemvist.

Den 7 juni hålls det regionval i Ontario med 13,5 miljoner invånare. I dag styr liberalerna. Doug Ford är i gång och kampanjar. På ett möte nyligen i Sudbury, i norra delarna av Ontario, förklarade han:

– Jag älskar folket här. De är jordnära, riktiga människor. Verkliga gräsrötter. Och de har blivit åsidosatta.

Doug Ford gör som sin bror, definierar sig som på den lilla människans sida, mot politiska, liberala och ekonomiska eliter.

Enligt de senaste opinionsundersökningarna kan han bli Ontarios högsta politiska ledare. Han och hans parti får 44 procent, socialdemokratiska NDP 27 procent och Liberalerna bara 23 procent, enligt Forum Research undersökning. Fast samma undersökning visar att 48 procent inte gillar Doug Ford som partiledare.

Mer om Kanada:

Öppen flyktingfamn ger oväntat problem

Problem för pappas pojke 

Drömlandet som icke är