”Genomsyrad av bitterhet” – så hamnade Harris i kylan

Hon pekades ut som en given efterträdare till Biden. Nu har låga opinionssiffror och konflikter i Vita huset väckt frågor om Kamala Harris framtid.

Text:

Bild: Mandel Ngan/AFP

Måndagen den 15 november promenerade Joe Biden och Kamala Harris tillsammans ut i höstblåsten på Vita husets södra gräsmatta. För presidenten var det ett betydelsefullt ögonblick. Han skulle skriva under en av de viktigaste reformsatsningarna han hade lovat sina väljare – infrastrukturpaketet för 1 200 miljarder dollar. 

Men mångas blickar var i stället riktade mot vicepresidenten när hon ställde sig bakom podiet. 

Kamala Harris tackade Biden och hyllade hans ansträngningar för att få senatorer och kongressledamöter att mötas kring satsningarna, som slutligen klubbades trots många hinder. 

»Du välkomnade idéer. Du välkomnade debatt, allt för att få det här förslaget genomfört«, sa Harris till Biden.

När hon hade talat klart utbyttes leenden och kramar. Att Biden och Harris ville visa upp en enad front var tydligt. Men efter nya uppgifter om att deras relation försämrats var inte alla säkra på att framträdandet var äkta. 

»Allt annat än övertygande«, skrev konservativa New York Post efteråt. 

I samband med valet 2020 talades det ofta om Kamala Harris som historisk. När Biden-kampanjen hade säkrat valsegern stod det klart att hon skulle bli den första kvinnan – och den första icke-vita personen – på posten som vicepresident. 

Politiska kommentatorer slog också fast att Harris befann sig i en fördelaktig position, som skulle kunna innebära en öppning till presidentposten.

Den nu 79-årige Bidens ålder har inneburit ständiga frågor om hur realistiska hans ambitioner att bli omvald faktiskt är. Presidenten har sagt att hans avsikt är att ställa upp ännu en gång. Washington Post rapporterade 20 november att flera allierade nu har informerats om att Biden siktar på ytterligare en period. 

Skulle det förändras är det vicepresidenten som av tradition anses vara den mest tänkbara kandidaten.

Men om Kamala Harris för ett år sedan framstod som en möjlig presidentkandidat ser hennes utsikter ut att ha försämrats efter negativ publicitet under det senaste året.

Det dröjde inte länge efter installationen i januari innan vicepresidenten kritiserades för att inte ge tillräckligt många intervjuer eller svara på frågor under presskonferenser. 

Under sommaren läckte uppgifter ut om interna konflikter och kaotiska arbetsförhållanden kring Harris, vilket tillbakavisades av Vita huset. 

De problemen ska inte ha försvunnit, enligt CNN. Några dagar inför ceremonin utanför Vita huset uppgav tv-kanalen att man intervjuat flera dussin nuvarande och tidigare medarbetare, samt andra personer i vicepresidentens närhet. De vittnade om inre stridigheter och ett allt större missnöje med Harris roll. Vicepresidentens stab genomsyrades av bitterhet och dysfunktion, hette det också. 

»Det är naturligt att vi som känner henne vet hur mycket mer hjälpsam hon skulle kunna vara, mot vad hon ombeds att vara. Det är där frustrationen kommer ifrån«, sa Kaliforniens viceguvernör Eleni Kounalakis till CNN. 

Vissa av uppgiftslämnarna menade även att Harris medvetet hade fått uppgifter av Biden och hans medarbetare som hon inte skulle lyckas med. 

»De skickar ut henne för att hantera omöjliga frågor i situationer som inte passar hennes egenskaper«, sa en tidigare Harris-medarbetare till CNN. 

Harris fick bland annat ansvar för att gå till botten med orsakerna till migrantkrisen vid gränsen till Mexiko. Hon uppges inte ha velat ha uppdraget och blev snart föremål för en kritikstorm då hon inte själv åkte till gränsen – trots att situationen hade blivit allt värre. 

Kritiken tystnade inte när Harris skrattade till svar under en intervju om krisen med NBC:s ankare Lester Holt. 

Ingen av frågorna i hennes portfölj har lett till några större framsteg, vilket har väckt kritik både från höger och vänster. 

Fernando Garcia, chef för Border Network for Human Rights, mötte Harris i gränsstaden El Paso under ett besök där i somras. Enligt tv-kanalen är han inte lika optimistisk som tidigare.

»Vi har inte sett hennes ledarskap«, säger han nu till CNN. 

Samtidigt har andra medier, som Politico, rapporterat att demokrater utanför Vita huset börjat förbereda sig för en tuff primärvalskampanj – om det skulle visa sig att Biden trots allt inte ställer upp i nästa presidentval. 

Harris skulle då utmanas av andra framträdande demokrater, där transportministern Pete Buttigieg nämns som en sannolik motståndare. 

Uppgifterna om samarbetsproblem och motsättningar har blivit ytterligare en huvudvärk för Vita huset efter en tung politisk höst. 

Presidenten har visserligen lyckats få det viktiga infrastrukturpaketet i hamn, vilket ses som en stor framgång. Men det andra stora paketet, med sociala reformer och klimatåtgärder, har ännu inte fått klartecken.

Flera mörka moln finns också kvar, som höga inflationssiffror, en fortsatt problematisk pandemi och Bidens uppförsbacke i opinionen. 

Förtroendet för honom är dock inte lika lågt som för vicepresidenten. 

I en av de senaste mätningarna från USA Today/Suffolk University låg Kamala Harris popularitetssiffra på 28 procent, en historiskt låg siffra. I samma mätning var det 51 procent av de tillfrågade väljarna som svarade att de inte är nöjda med hennes arbete. 

»Med siffror som dessa är det svårt att se hur Harris ska bli kandidaten«, skriver den politiska kommentatorn Joe Concha i The Hill.

De senaste veckorna har Vita huset på olika sätt försökt slå tillbaka mot uppgifterna om den försämrade relationen mellan Harris och Biden. 

Stabschefen Ron Klain kallade Harris för en »otrolig ledare« på Twitter. Pressekreteraren Jen Psaki förklarade att uppgifterna inte stämmer överens med hur presidenten upplever sitt samarbete med Harris. 

Psaki skrev även på Twitter: 

»För den som behöver höra det. @VP är inte bara en viktig partner till @POTUS utan också en tydlig ledare som har tagit sig an avgörande och viktiga utmaningar landet står inför – från rösträtten till att hantera orsakerna till migration och utbyggnad av bredband.« 

Kamala Harris har även själv gjort försök att tona ner uppgifterna. I en intervju med ABC:s »Good Morning America« sa hon sig inte tycka att hon varken utnyttjas för lite eller på fel sätt i administrationen. 

»Det gör jag inte. Jag är väldigt, väldigt glad över det arbete vi har utfört. Men jag är också väldigt, väldigt klarsynt med att det finns en hel del mer att göra och att vi ska få det gjort.« 

Under intervjun fick Harris även frågor om presidentvalet 2024, som hon av allt att döma helst inte ville svara på. Programledaren George Stephanopoulos upprepade sin fråga, för att få veta om Biden ännu har talat med sin vicepresident om valet 2024. 

»Absolut inte«, hävdade Harris.