Hakelius: »Brexitstriden fäller May«

Text:

– Tories håller partikonferens och försöker hämta sig efter katastrofvalet i juni, samt överbrygga de klyftor som delar partiet, särskilt i frågan om brexit.

Vad handlade talet om?

– Theresa May försökte frammana en känsla av ett Storbritannien som blickar framåt och välkomnar förändring och investeringar. Talet handlade oundvikligen mycket om brexit och relationen till EU, men May försökte också vrida diskussionen mot inhemska satsningar, bland annat på billiga bostäder.

Vilka besked gavs om brexit? 

– Inga väsentliga nyheter vid sidan av det som hon redan sade i sitt linjetal om Brexit som hölls i Florens för snart tre veckor sedan.

Gavs det några andra besked?

– En satsning på att bygga nya, billiga bostäder och ett tak för kostnader för uppvärmning. Hon bad också om ursäkt för det dåliga valresultatet, något många hade väntat på.

Hur är Mays och Tories självförtroende nu?

– Partiet är splittrat. Labouroppositionen under Corbyn borde vara lätt att hantera, men tories har misslyckats och är istället i luven på varandra långt upp i partitoppen. Det innebär att tiden inte räcker till för att styra landet offensivt, eller att sköta förhandlingarna med EU på ett skickligt sätt.

 En komiker gav Theresa May ett formell uppsägning under talet. Kommer hon att få sparken på riktigt?

– Allt talar för att May kommer att falla på grund av brexitstriden och hennes svaga sätt att hantera den. Antagligen dröjer det inte särskilt länge, men eftersom oppositionen inom partiet inte är samlad –huvudmotståndaren Boris Johnson har försvagats under de senaste månaderna – är det svårt att säga när det sker.

Läs mer

Veckans ord: Dödskyss

Johan Hakelius: May mjukare inför brexittal

Niall Ferguson: Förvirrat krig kring brittiskt utträde