Kidnappad på nytt

Text:

Den svenska förläggaren Gui Minhai har suttit frihetsberövad i Kina i 828 dagar. För tre månader sedan påstod dock kinesiska myndigheter att han släppts fri. Men i lördags kidnappades han på nytt av ett tiotal civilklädda agenter –  under en tågresa tillsammans med två svenska diplomater.

Enligt hans dotter Angela, så var Gui på väg med tåg från östra Kina till svenska ambassaden i Peking för en läkarundersökning. Han har nämligen under fångenskapen i Kina utvecklat tecken på nervsjukdomen amyotrofisk lateralskleros, som kan leda till förlamning.

Vid en station i närheten av Peking rusade så ett tiotal civilklädda kinesiska män in på tåget och kidnappade Gui under näsan på de båda svenska diplomaterna, som till vardags jobbar vid generalkonsulatet i Shanghai. Angela känner inte till detaljerna kring händelsen, eller huruvida diplomaterna gjorde motstånd.

Svenska Utrikesdepartementet har under helgen valt att hålla tyst om allt detta, och vägrade även att svara på frågor från medier. Samma tystnad kunde märkas i oktober 2017, då UD plötsligt fick reda på att Gui Minhai skulle släppas från det fängelse i östra Kina där han hållits inlåst i två år utan rättegång. När svensk ambassadpersonal anlände till fängelset var Gui dock spårlöst försvunnen, något som hans dotter Angela gick ut och berättade först en dryg vecka efter händelsen.

Sedan oktober 2017 har Gui istället för fängelse hållits i husarrest, bevakad dygnet runt. Han har ändå lyckats förmedla att han vill söka nytt svenskt pass för att kunna återvända till sin fru i Tyskland. Han har även sagt att han – trots sin påstådda frigivning – behöver tillstånd från kinesisk polis för att lämna landet.

Att kinesiska samvetsfångar sätts i husarrest när de »frisläpps« är något mycket vanligt. Gui Minhai är dock den första svensk som behandlats på detta vis. Kina har sagt till svenska myndigheter att Gui är frisläppt och »fri att resa«, men kidnappar honom sedan på nytt under näsan på svenska diplomater.

Det är också vanligt att politiska fångar i Kina drar på sig sjukdomar under sin fångenskap. I fjol dog exempelvis nobelpristagaren Liu Xiaobo i cancer som han ådragit sig i fängelset. Angela bekräftar för Fokus att hennes far inte uppvisade symptom på någon nervsjukdom innan han fängslades i oktober 2015.

Om Gui Minhai inte ska bli en ny Liu Xiaobo så krävs det att Utrikesdepartementet med full kraft fördömer kidnappningen av en svensk medborgare under uppsyn av två svenska diplomater. Det är givetvis en stor skandal att UD nu redan har varit helt tyst om detta i över två dagar.