Presidentkandidat lockar tunnhåriga röster

Sydkoreas liberala presidentkandidat Lee Jae-myung fiskar röster till valet i mars med ett oväntat utspel. Och det verkar ha haft effekt.

Nordkoreanskt kärnvapenhot, en rasande pandemi som ger avtryck på ekonomin, och låg sysselsättning bland kvinnor – man skulle kunna tro att det är de stora frågorna som sydkoreanska väljare hoppas att deras politiker ska lösa. Ett utspel från liberala presidentkandidaten Lee Jae-myung visar dock att även de små frågorna går hem i stugorna. Nyligen skrev han på Facebook att han vill veta vilka problem folk har stött på i samband med behandlingar mot håravfall, och hur det ska återspeglas i statliga policydokument.

Tunnhårighet är inget som Lee Jae-myung – av bilder att döma – själv brottas med, men är enligt rapporter något som en av fem sydkoreaner drabbas av. I dagsläget täcks behandlingar mot håravfall inte av den statliga sjukförsäkringen, men presidentkandidaten är öppen för en förändring. ”Jag kommer att presentera den perfekta policyn för behandlingar mot håravfall”, skriver han.

Förslaget verkar ha fallit i god jord. Anhängare skriver på sociala medier att Lee Jae-myung har ”ingett hopp hos skalliga för första gången i Korea” och att de ska ”transplantera honom till Blå huset” – Sydkoreas motsvarighet till Vita huset. Kritiker anklagar däremot Lee Jae-myung för populism.

Yoon Suk-yeol.

Den 9 mars går sydkoreanerna till valurnorna. En färsk opinionsundersökning visar att liberalens popularitet ökat med åtta procent sedan nyår. Skulle ett val hållas i dag skulle Lee Jae-myung få 36 procent av rösterna mot 28 procent för de konservativas presidentkandidat Yoon Suk-yeol. Men allt är inte de tunnhårigas förtjänst. En annan förklaring till Lee Jae-myungs stigande popularitet är att den konservativa motståndarens valrörelse imploderat de senaste månaderna, med interna stridigheter mellan olika falanger. Yoon Suk-yeol, som för bara några år sedan klev över från åklagarkammaren till politiken, har haft svårt att ena det konservativa lägret.

Lee Jae-myung bör däremot inte redan nu låta hårsvallet vila alltför tungt på huvudkudden och drömma om valseger. Opinionen kan svänga snabbt – inte alltför länge sedan var de konservativa segertippade – och kanske hittar Yoon Suk-yeol innan mars en annan ”utsatt” grupp som för honom till Blå huset.

Text:

Toppbild: Chung Sung-Jun/AP